Detekce a rozpoznání projevů onemocnění diabetes na sítnici lidského oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom algoritmov pre rozpoznávanie prejavov diabetes na snímke sietnice ľudského oka. Diabetická retinopatia patrí medzi najčastejšie ochorenia postihujúce sietnicu a jej následky vedú k čiastočnej alebo úplnej slepote. Základom algoritmu pre detekciu je vytvorenie kandidátskych oblastí z rôznych pohľadov spracovania obrazu - počítačového videnia a ich následná analýza. Vplyv na detekciu ochorení majú základné komponenty sietnice - optický disk a krvné cievy, ktoré je z tohto dôvodu nutné správne detegovať a následne vylúčiť zo spracovania. Testovanie implementovanej aplikácie prebehlo na 68 snímkach vybraných z dvoch databáz. Jedným z možných využití základov navrhnutých algoritmov v budúcnosti je v kombinácii s optickým prístrojom snímajúcim sietnicu oka pre automatickú detekciu príznakov diabetes v procese zosnímania sietnice.
This bachelor's thesis deals with the design of algorithms for the recognition of a diabetes disease impacts to the human eye retina. Diabetic retinopathy is one of the most common diseases aecting the retina and its consequences lead to partial or complete weakness. The basis of the algorithm for detection is to create candidate areas from dierent viewpoints of image processing - computer vision and their subsequent analysis. Core components of the retina have impacts to detection results - optical disc and blood vessels, which need to be properly detected and subsequently excluded from processing. Testing the implemented application took place in 68 images selected from two databases. One of the possible uses of the proposed methods in the future is in combination with the retinal scanning device for the automatic detection of diabetes symptoms during the retinal screening process.
Description
Citation
JAUSCH, A. Detekce a rozpoznání projevů onemocnění diabetes na sítnici lidského oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) RNDr. Vlasta Krupková, CSc. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jaká je úspěšnost detekce optického disku (pozice, velikost) ve vaší práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO