Výpočtové modelování tlumiče rázů z plastických a hyperelastických materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem předložené práce je vytvoření výpočtového modelu napěťově deformačního chování tlumičů rázů z hyperelastických a plastických materiálů. Prvním krokem je seznámení se z teorií velkých deformací, teoretickými poznatky o hyperelastických a plastických materiálech. Dalším krokem je seznámení se s možnostmi komerčních systémů MKP při řešení problému hyperelastických a plastických materiálů. Na základě zjištěných poznatků jsou vytvořeny modely jednoduchých tlumičů rázu a s těmito modely jsou simulovány rázové děje. Srovnání je provedeno na základě průběhů zrychlení tělesa, které do tělesa narazí z danou počáteční rychlostí.
An aim of the given thesis is creating of a computational model of strain-stress behaviour of shock absorbers made of plastic and hyperelastic material. First step is get ecquaint with theory of large strains, theory of hyperelasticity and plasticity. Next step is get ecquaint with options of commercial programs based on MKP. Based on this knowledge, models of simple shock absorber are made. With created models, crash tests are simulated and property of shock absorbers are compared.
Description
Citation
BURDÍK, M. Výpočtové modelování tlumiče rázů z plastických a hyperelastických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Josef Rosenberg, DrSc. (předseda) Ing. Milan Roučka, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) prof. Ing. Eduard Malenovský, DrSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Diplomant seznámil zkušební komisi se svojí diplomovou prací během 15 minut a následně odpověděl na otázky oponenta a členů komise
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO