Návrh, výstavba a měření optických přístupových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá možnostmi realizace optických přístupových sítí. V práci jsou představena optická připojení FTTx včetně jejich specifikací a rozdílů. V dokumentu je velká část věnována pasivní a aktivním optickým sítím. Tyto dva rozdílné technologické přístupy jsou podrobně objasněny a porovnávány. Jsou představena technická řešení trasy - tradiční možnosti pokládky pod zem či do vzduchu, ale také alternativní jako je mikrotrubičkování. Zmíněny jsou také aktivní síťové technologie. V práci je také obsažena problematika měření optických přístupových sítí. Jsou osvětleny důležité přenosové parametry a metody jejich měření. Celá práce směřuje k úplnému návrhu FTTH sítě podle standardu GEPON. Při návrhu byly využity teoretické informace obsažené v jednotlivých kapitolách. Návrh je zpracován formou technické dokumentace v souladu s postupy užívanými v praxi, obsahuje výkresy, konkrétní technická řešení a podrobný cenový rozpočet. Správnost návrhu byla ověřena provedením útlumové bilance. V závěru práce jsou uvedeny výsledky simulace navrhované sítě v programu OptiSystem7.
The work deals with the possibilities of realization of optical access networks. They are introduced to FTTx optical access, including their specifications and differences. The document was largely devoted to passive and active optical networks. These two different technological approaches are explained and compared. Are presented technical solutions of routes - traditional options for laying underground or into the air, but also as an alternative microtubing. Mentioned are also the active network technology. The work also included the issue of measurement of optical access networks. They are illuminated important transmission parameters and methods for their measurement. The whole work is directed to the full FTTH network design according to the standard GEPON. In designing the use of theoretical information contained in each chapter. It does the form of technical documentation in accordance with the procedures used in practice, contains drawings, specific technical solutions and a detailed budget price. The design was verified by attenuation of balance. Finally there are the results of simulations of the proposed network in OptiSystem7.
Description
Citation
AMBROŽ, J. Návrh, výstavba a měření optických přístupových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Jaká je maximální přenosová rychlost pro koncového uživatele v tomto návrhu pro dopředný a zpětný směr? Jakým způsobem by bylo možné navýšit rychlost u koncového uživatele? 20,5 Mbit/s. DBA nebo přechod na 10G EPON. Proč PON? Bylo to v zadání. Co je splitter? Rozbočovač pro rozdělení signálu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO