Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá stanovením nutričních parametrů a vitaminu C v různých odrůdách plodů jabloní (Pirus Malus, L.) a kdouloní (Cydonia oblonga, Mill.). V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky vybraných druhů ovoce, jejich zdravotně významné látky a použití. Větší pozornost je věnována vitaminu C, kde jsou popsány chemické vlastnosti a význam pro lidské zdraví. Jsou zde zmíněny i metody pro stanovení vybraných nutričních faktorů s důrazem na stanovení vitaminu C metodou HPLC. V experimentální části bylo analyzováno celkem 27 odrůd plodů jabloní a 16 odrůd plodů kdouloní, které pocházely z pěstitelské stanice Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity. Pro stanovení vitaminu C byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vitamin C byl stanoven jako kyselina askorbová. Součástí experimentální části bylo stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V plodech jabloní a kdouloní byla stanovena sušina, celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a titrovatelné kyseliny. Výsledkem bylo srovnání jednotlivých odrůd podle zastoupení a obsahu jednotlivých významných látek. Součástí práce byla i senzorická analýza jablek.
Diploma thesis is concerned with determination of some nutrion factors and vitamin C in various cultivars of apples (Pirus Malus, L.) and quinces (Cydonia oblonga, Mill.). In theoretical part there are described general characterization in selected kinds of fruits, their medically significant sunstances and utilization of these fruits. Main focus is paid to vitamin C. There are described its chemical properties and effect for human health. Various methods for determination of some nutrion factors with focus on determination of vitamin C by high-performance liquid chromatography. In experimental part, total of 27 various cultivars of aplles and 16 various cultivars of quinces were analyzed. These cultivars are from grower station Faculty of garden of Mendel university. For determitation vitamin C was used by high-performance liquid chromatography. Vitamin C was determination as an ascorbic acid. Some nutrion factors were analyzed in experimental part. There were analyzed dry matter, total flavonoids, total phenolics and titratable acid in various cultivars of apples and quinces. There were compared of some various cultivars after representation and content of significant substances as result. The last part of thesis was sensory analysis of apples.
Description
Citation
SMĚLÁ, M. Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Jak byly uskladněny vzorky ovoce mezi analýzami? prof. Šimko Čím jste extrahovala a jak jste stanovovala vitamin C? Posluchačka obě otázky komise úspěšně zodpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO