Model optické sítě pro vysokorychlostní datové přenosy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh vysokorychlostní optické sítě. V první části se zabývá teoretickými poznatky z oblasti optických přenosů, zejména principem vlnového multiplexu. Obecně se dá říci, že je tato část věnována optickým spojům na dlouhé vzdálenosti. Zaměří se na jednotlivé typy vlnového multiplexu, optické vláknové zesilovače a další základní optické prvky. Dále pak pojednává o vlivu negativních jevů, působících na přenos optickým vláknem a na potlačování nebo omezování jejich vlivu. Následně je v simulačním prostředí OptiSystem 7.0 navrhována páteřní síť na území ČR a jsou ověřovány některé zmíněné teoretické poznatky. Jedna z kapitol také zpracovává výsledky měření reálných optických tras na našem území. Druhá část diplomové práce přesouvá svou pozornost na tu část optické sítě, která poskytuje datové připojení koncovým uživatelům, tedy na přístupovou optickou síť. Jsou popsány nejběžněji používané topologie, standardy a prvky. Na základě těchto poznatků je v poslední kapitole vypracován návrh přístupové optické sítě FTTH (resp. FTTD) ve vybrané lokalitě. Ten je následně přenesen do simulačního prostředí OptiSystem 7.0, kde je ověřena jeho funkčnost.
The main goal of this diploma thesis is to design of high-speed optical network. The first part deals with theoretical knowledge in the field of optical transmissions, especially principle of wavelength division multiplexing. Generally speaking, this part is dedicated to optical connections over long distances. It will concentrate on different types of wavelength division multiplexing, optical fiber amplifiers and other basic optical components. Then it discusses influence of negative effects acting on optical transmission and discusses how to reduce or suppress their influence. Subsequently, there is designed backbone network in the Czech Republic in OptiSystem 7.0 software and are verified some mentioned theoretical knowledge. One of chapters also presents results of measurements of real optical routes in our state. The second part of the diploma thesis moves its attention on that part of optical network, which provides data connectivity to end users, that means it is focused on optical access network. There are described the most common topologies, standards and components. Based on these findings, in the last chapter, there is worked out design of optical access network FTTH (more precisely FTTD) in the selected location. Afterwards, the design is transferred to the OptiSystem 7.0 software, where is verified its functionality.
Description
Citation
FILIP, T. Model optické sítě pro vysokorychlostní datové přenosy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) prof. RNDr. Vladimír Vašinek, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Souvislost mezi výkonem laseru a přenovou rychlostí? Přímo nesouvisí, výkon laseru - na delší vzdálenosti. Student nebral v potaz šum laseru. Proč je do 8.patrových domů kabel s 12 vlákny a do 4.patrového 24 vláken? Napojení dalších domů. Vysvětlete mezní hotnoty z tab 5.1? Bezproblémovou detekci detektoru. Čím se měřilo? OTDR. Bylo měřeno CD? Neměřila se.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO