Kluzáky v současném letectví

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává v úvodu o stručné historii kluzáku. Druhá kapitola je věnována vysvětlení základních principů letu bezmotorového letadla včetně způsobu, jak může bezmotorový kluzák stoupat. Jsou zde také uvedeny používané způsoby vzletu kluzáků. Ve všech kapitolách jsou příklady uváděné především na kluzáku Standard Cirrus, je to zejména kvůli jeho velkému rozšíření v ČR a jeho snadné finanční dostupnosti. Ve třetí kapitole jsou rozebrány jednotlivé přírodní principy, které jsou piloty kluzáků využívány k získávání výšky, zvláštní pozornost je věnována získávání výšky v termických stoupavých proudech. Čtvrtá kapitola rozděluje kluzáky dle jejich použití a sportovních kategorií. Je zde uveden popis konstrukce současných kluzáků a jejich výbavy, která je dnes nezbytná ke sportovnímu přeletu. Popis samotného přeletu je uveden v závěru kapitoly. Závěrečná kapitola porovnává kluzák Standard Cirrus s kluzákem SZD 56-2, který je v současností jedním z nejvýkonnějších 15-ti m kluzáku. Účelem je ilustrovat pokrok, kterého bylo dosaženo za posledních 40. let ve světle předchozích kapitol.
The introduction of this bachelor`s thesis deals with a brief history of gliders. Second chapter explains basic principles of unpowered aircraft flight, including the principle, how an unpowered glider can climb. Commonly used take-off methods are also mentioned. In all chapters, the examples are explained on Standard Cirrus glider, because it is very widespread in Czech Republic and is financially well affordable. Third chapter describes natural principles, which are used by glider pilots to gain an altitude. An extra attention is paid to gaining an altitude in thermals. In fourth chapter, the gliders are divided according to their purpose and sporting category. Short description of glider construction is mentioned, including a description of instruments, which are necessary for a cross country flight. The description of cross country flight is mentioned at end of this chapter. Last chapter compares Standard Cirrus glider with SZD 56-2, which is one of the today`s best 15m gliders. The main purpose is to illustrate the progress in glider designing, which was achieved during last 40 years, in the light of previous chapters.
Description
Citation
SCHOŘ, P. Kluzáky v současném letectví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kouřil, Ph.D. (člen) Ing. Robert Popela, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO