Nelineární obvodové struktury s proudovými aktivními prvky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá nelineárními obvodovými strukturami s proudovými aktivními prvky. Úvod práce se zabývá popisem proudového aktivních prvků, jako jsou proudový konvejor, transkonduktanční operační zesilovač a proudový sledovač. Dále se text věnuje problematice obvodů pro zpracování signálů v analogové technice. Na začátku jsou popsány obvody diodových omezovačů a měničů. Velký důraz je kladen na usměrňovače s proudovými aktivními prvky. Jsou navrženy odsimulovány a zrealizovány obvody univerzálního přesného dvoucestného usměrňovače s použitím operačního zesilovače a proudového konvejoru a provedeno srovnání známých a navržených obvodových řešení. V práci jsou také zmíněny další obvodové struktury s použitím proudových aktivních prvků, jako násobič, dělič, generátor trojúhelníkového signálu a oscilátory.
This thesis deals with non-linear curcuit structures with current active elements. In its introduction this work deals with a description of the current active elements, such as current conveyor, transconductance operational amplifier and current follower. Further the text pays attention to the possiblities of the circuits for modification signals in analogue technology. First are described circuits of diode limiters and transducer. Great attention is paid to the amplifiers with current active elements. Are propřed simulated and practically realized circuits of universal precise full-wave rectifiers using operational amplifier and current conveyor and made comparisons of known and proposed circuits. The paper also discussed other circuit structures using of current active elements, such as multiplier, divider, a triangular signal generator and oscillators.
Description
Citation
LANGHAMMER, L. Nelineární obvodové struktury s proudovými aktivními prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Odvoďte vztah pro napěťový přenos části obvodu na obr. 3.1 mezi levou svorkou rezistoru R1 a výstupem. Je správně vztah (3.1) vpravo pro strmost obvodu? Proč ve vzorci (3.1) vlevo pro velikost omezovacího napětí nefiguruje prahové napětí diody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO