Kritická sektorová analýza trhu s pohonnými hmotami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Ve své práci analyzuji trh s pohonnými hmotami v České republice z pohledu nabídky čerpacích stanic a poptávky spotřebitelů. Jedná se o oligopolní tržní strukturu, kde přední místa zaujímají převážně zahraniční značky. Typ struktury jsem určil na základě údajů vypovídajících o tržní síle jednotlivých sítí čerpacích stanic a díky vlastnímu cenovému výzkumu. Spotřebitelé se na tomto trhu chovají často nelogicky a to hlavně z důvodu nedostatečného množství dostupných informací. K tomuto zjištění jsem dospěl na základě průzkumu trhu mezi aktivními řidiči. Možným a moderním řešením je vznik portálu, který by na základě spolupráce s čerpacími stanicemi usměrňoval a zprostředkovával kýžené informace směrem k řidičům.
In my bachelor‘s thesis I have analysed the diesel fuel market in the Czech Republic from the point of view of the petrol stations offers as well the consumers demand. It concerns oligopoly market form, where the front positions are taken by foreign brands. I have determined the structure type by the data referring to the market power of particular petrol station networks and also thanks to the price research itself. Consumers behave quite often very illogically in this market due to the lack of available information. These conclusions I have obtained by the market research I did on active drivers. A modern solution is a new web portal establishment based on cooperation with petrol stations, which would provide information about the fuel market to the drivers.
Description
Citation
JAROŠ, M. Kritická sektorová analýza trhu s pohonnými hmotami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Ekonomika a procesní management
Comittee
doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (předseda) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Koleňák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen) Mgr. Milada Dittrichová (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO