Program pro výpočet EC motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku návrhu EC motorů. Je členěna na dvě části: teoretickou a praktickou. V první části je čtenář seznámen s danou problematikou, příčinami jejich vzniku, výhodami a nevýhodami. Dále jsou popisovány jejich různé provedení a konstrukce. Největší pozornost je věnována segmentovému statoru. Pro tento typ magnetického obvodu je vytvořen výpočetní program. Tento program provede návrh a výpočet motoru podle zadaných parametrů a vygeneruje zdrojový kód pro program FEMM, ve kterém se následně spustí simulace. Takto si může každý konstruktér snadno ověřit reálnost výpočtu.
This thesis focuses on problematics of BLDC motors. Thesis consist of theoretical and practical part. In introduction is the reader acquaint with problematics, principals of development, advantages and disadvantades of BLDC motors. Then folows a description of different types, their realization and construction. Main part of this thesis deals with segment stator. For this type of magnetic circuit was developed computing software. This software will design and provide calculation of motor due to given parameters. In second step, the program generates source code for FEMM software, which provides a simulation. This is the most effective way, how can designer simply verify his calculations
Description
Citation
CHLOUPEK, K. Program pro výpočet EC motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma: Program na výpočet EC motoru. Shrnul vlastnosti a konstrukci EC motoru. Popsal výhody a nevýhody tohoto typu stroje. Popsal hlavní cíle diplomové práce. Definoval požadavky na program pro výpočet EC motorů. Prezentoval uživatelské prostředí programu, který vznikl v rámci této práce. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO