Tvorba aplikace v LabView pro automatizované měření oteplení elektrických přístrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření automatizovaného měření oteplení elektrických přístrojů s využitím grafického programovacího prostředí programu LabView. Pro měření oteplení jsou použity až čtyři termočlánky libovolného typu. Výsledný .vi soubor musí splňovat požadavky týkající se zejména možností nastavení před samotným spuštěním měření. Na čelním panelu .vi souboru by se měly nacházet následující nastavovací prvky: doba měření, počet měření, druh termočlánku, zesílení. Program má měřit napětí na termočláncích, přepočítat hodnotu napětí na teplotu, naměřené hodnoty zapsat do souboru s příponu txt, zapisovat hodnoty do tabulek a sestrojit užitečné grafické závislosti měřených fyzikálních veličin.
The aim of this work is to create an automated measurement of the temperature increase of electrical devices using the graphical programming environment of LabVIEW. To measure the temperature increase, up to four thermocouples are used of any type. The final .vi file must meet the requirements for the particular option settings; before running a measurement. On the front panel .vi file, is displayed the following configuration elements: time measurement, number of measurements, thermocouple type and amplification. The programme measures the voltage of the thermocouples, recalculates the value of voltage to the temperature, measures the values to write to a file with a txt extension, and writes values into the tables, constructing useful graphical information of physical measurements.
Description
Citation
KOPUNEC, V. Tvorba aplikace v LabView pro automatizované měření oteplení elektrických přístrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma: Tvorba aplikace v LabVIEW pro automatizované měření oteplení elektrických přístrojů. Popsal obecné vlastnosti programu LabVIEW. Uvedl základní rozdělení termočlánků používaných v praxi k měření teploty. Představil program pro měření teploty pomocí termočlánků, přičemž podrobně popsal funkci programu. Uvedl výpis textového souboru, jenž je výstupem aplikace v LabVIEW, přičemž je možnost tato data zapsat i do grafu. Student odpověděl na dotazy oponenta a zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO