Studium optoelektrických a elektrooptických vlastností organických polovodičů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o experimentálním zkoumání materiálů a uspořádání vrstev, kterými lze tvořit organické fotovoltaické články. Především jsou studovány vlastnosti vrstev na podložkách z PET, které jsou tvořeny tenkou aktivní vrstvou DPP.
The thesis deals with the experimental examination of the materials and arrangement of layers, which can form an organic photovoltaic cells. Primarily are studied the properties of layers on PET underlays, which consist of thin active DPP layer.
Description
Citation
OVESNÝ, K. Studium optoelektrických a elektrooptických vlastností organických polovodičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
doc. Ing. František Urban, CSc. (předseda) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (místopředseda) Ing. Ondřej Hégr, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-12
Defence
Student seznámil zkušební komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky komise. Otázky u obhajoby: 1) Co je to modelová funkce (str. 31) a jaký je její vztah k Cole-Cole diagramu (obr. 12) a k modelu organické struktury (obr. 14)? 2) V čem spočívá nedokonalost organické struktury v porovnání se solárním článkem a proč se projeví tím, že se nevykreslí celý půlkruh Cole-Cole diagramu (obr. 17)? 3) Určení odporu R vyžaduje proložení půlkružnice křivkami naměřeného Cole-Cole diagramu Naměřené křivky se od půlkružnice v některých případech výrazně liší. Jak byl určován odpor R, proložením půlkružnice "od oka" nebo nějakou matematickou metodou? 4) V grafech na obr. 22 a 23 jsou vyznačeny chybové úsečky 10%. Jakou chybu tyto úsečky znázorňují? Rozptyl hodnot, zejména na obr. 23, naznačuje, že chyba měření bude zřejmě větší. Pokud by chybový interval byl větší než 10%, křivky tma-světlo by se prakticky překrývaly, podobně jako na obr. 28, 29 nebo 34, 35. Je změna odporu a kapacity skutečně taková, aby se (vzhledem k chybě měření) dalo tvrdit, že se fotovodivost projevuje? 5) Na jakém přístroji jste prováděl měření? 6) Jak dlouho trvala příprava vzorku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO