Simulace vícecestného šíření vícestavových modulací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce Simulace vícecestného šíření vícestavových modulací je zaměřen na vývoj vhodného algoritmu v prostředí MATLAB, který je schopen na základě zadaných parametrů přenosových kanálů simulovat vliv vícecestného šíření na přijímaný signál (chybovost). V první části práce jsou uvedeny mechanizmy a vlastnosti šíření vln v komunikačním prostředí, rozdělení typů digitálních modulací a jejich nejdůležitější parametry. Druhá část práce se už zabývá samotnou simulací. Vytvořené uživatelský přívětivé rozhraní (GUI) pro vstup a výstup dat simulátoru umožňuje zobrazení konstelačních diagramů vyslaného a přijímaného signálu a také bitovou chybovost. Tyto údaje je vždy možné porovnat s průběhem signálu v bezúnikovém kanálu.
The diploma thesis Simulation of Multipath Propagation of Multistate Modulations is focused on the development of an appropriate algorithm in MATLAB environment, which is capable to simulate the impact of the multipath propagation on received signal (error rate) on the basis of given parameters of the transmission channels. Mechanisms and characteristics of the wave propagation in communication environment, types of digital modulations and their most important parameters are described in the first part of this thesis. The second part is focused on the simulation itself. Created GUI (Graphical User Interface) is able to display constellation diagrams of transmitted and received signals, as well as their bit error rate. It is also possible to compare these data with the data of signal, which is passed by a non-fading channel.
Description
Citation
POLÁK, L. Simulace vícecestného šíření vícestavových modulací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO