VÝVOJ NÁSTROJŮ S PKD, CVD VRSTVOU A CVD POVLAKEM PRO DOKONČOVÁNÍ DĚR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Obsahem této práce je návrh, provedení a vyhodnocení experimentu, který ověří užitné vlastnosti nově vyvinutých nástrojů firmy HAM-FINAL, které jsou osazeny břity z polykrystalického diamantu (PKD) a CVD diamantu. Teoretická část práce se zabývá materiály řezných nástrojů se zaměřením na diamantové materiály, dále pak opotřebením řezných nástrojů, požadavky kladenými na přesnost vystružených děr a také nástroji na výrobu přesných děr. Součástí práce je také přehled sortimentu vybraných světových výrobců PKD, CVD diamantových povlaků, CVD diamantových vrstev a výrobců výstružníků s břity z PKD.
The aim of the thesis is to design, conduct and assess an experiment seeking to look into the utility properties of recent tools manufactured by HAM-FINAL. The tools include polycrystalline diamond (PCD) and CVD diamond cutting edges. In the theoretical part, the attention is devoted to cutting materials with an emphasis on diamond materials, as well as to issues associated with the wearing of the cutting tools, requirements specified for precision of bores and tools used in the manufacture of precision bores. The paper further provides an overview of a selection of world’s leading manufacturers of PCD blanks, CVD diamond coatings, CVD diamond layers and reamers with PCD cutting edges.
Description
Citation
ĆMIEL, M. VÝVOJ NÁSTROJŮ S PKD, CVD VRSTVOU A CVD POVLAKEM PRO DOKONČOVÁNÍ DĚR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Dotazy: 1. Jak bylo sledováno a do jaké míry se na přesnosti vystružovaných děr podílelo opotřebení nástrojů? 2. Byl sledován vliv velikosti vyložení nástroje na přesnost vystružovaných děr? 3. Jaký je současný stav v oblasti vývoje povlaků z kbického nitridu boru? 4. Definjte pojmy tvrdost a houževnatost? 5. Jakým způsobem se měří opotřebení nástrojů na hřbetě? 6. Jaký je současný stav vývoje řezných nástrojů? 7.Jakým způsobem se měří vychýlení při obrábění? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO