Rozklad signálu pomocí transformace typu EMD

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je představit empirickou modální dekompozici jako metodu pro rozklad libovolně složitých nelineárních a nestacionárních signálů na takzvané vlastní modální funkce. Použitím Hilbertovy transformace získáme okamžitý kmitočet, který nám pomůže k sestavení Hilbertova spektra a následné analýze v časově-kmitočtové oblasti. Dále poukazujeme na některé nedostatky této metody a uvádíme několik způsobů, jak různými úpravami algoritmu empirické modální dekompozice můžeme získat lepší výsledky rozkladu signálu. Na závěr je názorně ukázán rozklad signálu pomocí empirické modální dekompozice.
Aim of this thesis is to introduce empiric mode decomposition as a method for decomposing arbitrarily nonlinear and non-stationary signal into intrinsic mode functions. Using empiric modal decomposition together with Hilbert transform produces instantaneous frequency. We can use this instatenous frequency to create a Hilbert spectrum and use it for analysis in time-frequency domain. In next part we show several drawbacks of this method. We also present several ways how to improve empirical mode decomposition algorithm to obtain better results. An example of decomposition by empiric mode decompositon is made to illustrate how the whole procedure works.
Description
Citation
MŽOUREK, Z. Rozklad signálu pomocí transformace typu EMD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Káňa (člen) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Balej, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Oponent 1: I když je základní verze algoritmu EMD iterativní, existuje nějaká forma, kterou by bylo možné snadno paralelizovat?:
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO