Simulace přímého pohonu větrné turbíny s výkonem 660kW.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V tomto projektu jsou popsány základy problematiky větrných elektráren. V první řadě práce zmiňuje ekomonické aspekty, vývoj větrné energetiky v minulosti a pravděpodobný vývoj v příští generaci, stavbu a možné topologie větrných elektráren. Dále je ukázána konstrukce větrné elektrárny, integrace větrvých parků do distribuční sítě a ostrovní sítě a související ekonomické aspekty. Dále jsou zmíněny způsoby řízení, kvality elektrické energie a bezpečnosti. V následující části, je provedena simulace moderní přímo poháněné turbíny o výkonu 660kW a řešení koeficientu výkonu. Pro tuto simulaci byl použitý systém s pomaloběžným synchronním generátorem s permanentnímy magnety. Chování a výsledky simulace větrné elektrárny jsou popsány v závěrečné části této práce.
In this project, there are described wind turbine basics. Firstly, there are mentioned the ecomomical aspects, the progress of wind energy in the past and in the next decade, the state of art and possible wind turbine topologies. Below, is shown wind turbine construction architecture, integration to the wind parks and their integration into cable networks and the insular networks with related power electronics. Next, there are mentioned ways of controlling, power quality and safety. In the following part, this project deals with simulation of modern direct drive turbine with power 660kW and the calculation of power coefficient. For this simulation, it was used the system with low-speed synchronnous generator with permanent magnets. The behaviour and the evaluation of the wind turbine are described at the end of this project.
Description
Citation
HÁLA, J. Simulace přímého pohonu větrné turbíny s výkonem 660kW. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-08-25
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma: Simulace přímého pohonu větrné turbíny s výkonem 660kW. Student prezentoval vývoj produkované elektrické energie získávané z větrných elektráren. Uvedl rozdělení větrných elektráren dle provedení a konstrukční popsal schéma větrné elektrárny. Prezentoval možné způsoby zapojení větrné elektrárny do sítě - distribuční, ostrovní režim. Dále uvedl výhody a nevýhody větrných elektráren. Celkový systém větrné turbíny prezentoval na schematickém modelu z programu Matlab, v němž byl vytvořen. Prezentoval výsledky simulace této větrné turbíny - různé provozní stavy a rozběh. Simulace rozběhu byly provedeny a ověřeny v laboratořích INPG University v Grenoblu. Student odpověděl na otázky oponenta a zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO