Vlastnosti kapalin na bázi organických esterů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá elektroizolačními kapalinami používanými v elektrotechnickém průmyslu. Proběhla analýza současného stavu výzkumu a novinek v oblasti novodobých, biologicky odbouratelných kapalin z hlediska jejich využití i diagnostiky. Dále je popsána fyzikální podstata polarizačních a vodivostních mechanismů, které se uplatňují v kapalinách. Bylo sestaveno automatizované pracoviště pro sledování složek komplexní permitivity v širokém teplotním rozsahu. V experimentální části bylo analyzováno chování vybraných alternativních kapalin na bázi přírodních esterů při působení střídavého elektrického pole za různých teplot. Vyhodnocené výsledky jsou porovnány s hodnotami obvyklými pro minerální oleje.
This master's thesis deals with the electrical insulation fluids used in electronics industry. The analysis of the current state of research and innovations in modern, biodegradable fluids in terms of their use as diagnostics. It is described by the physical nature of polarization and conductivity mechanisms, which are applied in liquids. It was compiled automated workstation for monitoring components of the complex permittivity over a wide temperature range. In the experimental part we analyzed the behavior of liquids selected alternative based on natural esters when exposed to an alternating electric field at various temperatures. Evaluated results are compared with values for conventional mineral oil.
Description
Citation
TOULOVÁ, J. Vlastnosti kapalin na bázi organických esterů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Co míníte hodnotou epsilon s čárkou? Na kolik platných desetinných míst jste měřila?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO