Návrh měření teploty na rotujících částech elektrického stroje

No Thumbnail Available
Date
Authors
Chalupa, Jan
ORCID
Advisor
Vlach, Radek
Referee
Krejčí, Petr
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou měření teploty na rotujících částích elektrických strojů. Součástí je i návrh a realizace hardwarového řešení, které umožňuje vícekanálové měření teploty pomocí čidel PT100 a bezdrátový přenos aktuální teploty do počítače. Softwarová aplikace má grafické uživatelské rozhraní a je spustitelná na operačních systémech Windows. Hardwarové nároky jsou minimální. Systém je primárně určen k provádění tepelných zkoušek strojů, nebo i k dlouhodobému monitoringu strojů ve stálém provozu. Vysílací modul byl navrhován tak, aby jeho velikost a energetická spotřeba byla minimální. Důraz byl kladený na vysokou mechanickou odolnost a také na odolnost vůči teplotám uvnitř stroje. A právě vysoké požadavky na nízkoenergetický provoz, kompaktní rozměry a vyšší provozní teploty vyžadují komplexnější přístup k celému řešení systému.
This bachelor thesis is focused on temperature measurement issues of rotating parts of electrical devices. Thesis includes proposition and implementation of hardware solution, which enables multi-channel temperature measurements using PT100 sensors. Measured temperature is transmitted into the user’s PC. Thesis also includes user software solution for Windows platforms. Hardware requirements are low. System is primarily determined for temperature test of electrical devices. It can be also used for long-term monitoring of devices in operating state. Transmitter was designed with following considerations. Minimal size, low consumption, mechanical and thermal endurance. These demands require comprehensive approach to the whole system solution.
Description
Citation
CHALUPA, J. Návrh měření teploty na rotujících částech elektrického stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Vlach, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) Ing. Lukáš Březina, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszynski (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Student seznámil členy komise se svojí bakalářskou prací a prokázal dobrou orientaci v dané problematice. Zvláště cená je praktická realizace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO