Fermentace kuchyňských odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Významnou komoditou odpadů jsou biologicky rozložitelné odpady, mezi které patří také organický odpad z kuchyní a stravoven. Práce hodnotí produkci odpadů na území ČR v porovnání s dalšími evropskými zeměmi. Provádí legislativní rešerši v oblasti nakládání s biodegradabilními odpady a analyzuje současný vývoj, který směřuje od prosté likvidace odpadů k jeho materiálovému a energetickému využití. Nová legislativa zavedla přísnější požadavky na zpracování rizikových bioodpadů včetně kuchyňských odpadů. V rámci zmíněných okolností je analyzován přínos nejvhodnějších metod k jeho využívání. Součástí práce je laboratorní experiment k ověření teoretických předpokladů využití kuchyňského odpadu při anaerobní fermentaci a kalkulace hospodárnosti skutečného provozu bioplynové stanice.
Biodegradable waste is a significant type of waste, which includes kitchen waste from restaurants, catering establishments and kitchens as well. This work evaluates a waste production in the Czech Republic and compares it with a waste production of other European countries. It provides a brief search through legislation and analyzes present development, going from simple disposal of material to energetic and material utilization. New laws has established stiffer requirements for the treatment of dangerous biowaste including kitchen waste. Under all these changes benefits of the most suitable ways of waste treating are analyzed. Part of the work is a laboratory experiment of the biogas yield, which verifies theoretical assumption of kitchen waste utilization at anaerobic fermentation. In conclusion the economy calculation of such manufacturing plant is done.
Description
Citation
DLABAJA, T. Fermentace kuchyňských odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Medek, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO