MAZÁK, A. Modelování síťové komunikace v prostředí OPNET IT Guru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hošek, Jiří

K diplomové práci studenta nemám vážnější připomínky. Konzultace probíhaly formou emailů, kdy student zasílal svoje průběžné výsledky. Zadání práce bylo splněno a až na několik drobných odborných nepřesností v analýze dosažených výsledků je kvalita práce velmi dobrá, proto ji hodnotím stupněm B / 82 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Škorpil, Vladislav

Zadání bylo splněno, jde však o jakousi kuchařku využití OPNET IT Guru pro zadaný úkol. Podle zadání bych předpokládal, že student teoreticky rozebere užívané směrovací protokoly v IP sítích, což se nestalo. Konstatuji, že v práci vlastně není téměř žádná teoretická část. Odborná úroveň práce odpovídá zadání, student se věnuje především praktickému nastavení simulace, nepopisuje už většinou proč navrhuje právě to, co navrhuje. Podle zadání využívá prostředí OPNET Guru, které je bezplatné, ale nepokrývá pochopitelně náročnější scénáře. V práci jsem nenalezl zmínku, odkud lze IT Guru stáhnout. Jak jsem již konstatoval, student krok za krokem popisuje postup nastavení bez širšího zdůvodnění. Dle zadání měl také navrhnout laboratorní úlohu, což učinil v kapitole otázky a úkoly. Nelze tedy jeho Bakalářskou práci přímo použít jako podklad k laboratorní úloze (zadání laboratorní úlohy), ale bude třeba toto zadání ještě dodatečně vytvořit. Protože však část popisu nastavení krok za krokem je dlouhé, vyslovuji pochybnosti o časovém zvládnutí laboratorní úlohy studenty a už vůbec nepředpokládám, že studenti budou vědět, proč nastavují sítě tak, jak nastavují. Cíl laboratorní úlohy se tak dle mého mínění mine s výsledky. Interpretace výsledků a jejich diskuse jsou v kapitole Analýza a popis dosažených výsledků. Tato kapitola plus kapitola Závěr a také Otázky a úkoly tvoří dle mého názoru hlavní vlastní přínos studenta a měly by být mnohem podrobnější. Přesto však jsou po odborné stránce v pořádku. Formální zpracování práce je bez připomínek. Počet překlepů je minimální, počet typografických prohřešků je vyšší, ale akceptovatelný. Obrázky jsou dostatečně velké, jasné a srozumitelné. Předložená bakalářská práce odpovídá zákonným podmínkám a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 52212