BERNÁT, J. Elektrické charakteristiky bariérového výboje pro sterilizaci mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartlová, Milada

Bakalářská práce pana Jana Bernáta je věnována studiu energetických poměrů v bariérovém výboji. Úvodní část práce je teoretická - shrnuje základní poznatky z fyziky plazmatu elektrických výbojů, zaměřuje se především na bariérový výboj a jeho základní charakteristiky. Vlastní měření probíhala na aparatuře umístěné v plazmochemické laboratoři na Fakultě chemické VUT v Brně. Byly proměřeny V-A charakteristiky pro dva různé plyny (argon a dusík) při různých rychlostech průtoku plynu a pro různé frekvence vysokofrekvenčního zdroje napětí. Z experimentálních údajů byl vyhodnocen vliv různých vstupních parametrů na okamžik zapálení výboje, průběh V-A charakteristik, okamžitý výkon a elektrický příkon (Q-U charakteristiky). Postup měření i vyhodnocování výsledků jsou podrobně popsány. Práce vznikla ve spolupráci s Fakultou chemickou, veškerá měření probíhala v plazmochemické laboratoři Ústavu fyzikální a spotřební chemie, kde je prováděn mimo jiné i výzkum plazmochemických aplikací nízkoteplotního plazmatu. Pan Jan Bernát prokázal velmi dobrou schopnost zorientovat se rychle v pro něj nové problematice (plazma elektrických výbojů), při experimentech a vyhodnocování výsledků pracoval zodpovědně a samostatně. Předložená práce je zpracována na slušné úrovni po stránce formální i odborné a splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Pfeifer, Václav

Student se ve své bakalářské práci zabýval elektrickými charakteristikami barierových výbojů. Student splnil všechny body zadání stejně jako interpretoval všechny dosažené výsledky. Odborná úroveň práce je snižována občasnými nepřesnými terminy a někdy nesmyslnou větnou syntaxí. Většina obrázků v teoretické části je převzatých a navíc jsou velmi nekvalitní. Seznam citované literatury také není podle normy. Po formální stránce bych ještě poukázal na studentovu špatnou práci s textovým procesorem (WORD) kdy vzorce obsažené v textu jsou vloženy špatně. Práci doporučuji k obhajobě. B/87b

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 27970