JUDINYOVÁ, K. Řízení elektromechanické soustavy s lineárním motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Václavek, Pavel

Téma předložené práce lze považovat za středně obtížné a to jak z odborného tak i časového hlediska. Základním cílem zadání byla realizace modelu lineárního motoru a jeho řízení v prostředí Matlab-Simulink, přičemž očekávaným výsledkem bylo ověření robustnosti řídicího algoritmu vzhledem ke změnám parametrů pohonu a ověření chování řídicího algoritmu v situaci, kdy jsou k pohonu připojeny jednoduché mechanické soustavy. Zatímco práce na semestrálních projektech probíhala očekávaným způsobem, v případě diplomové práce studentka prakticky vůbec nevyužívala konzultací. Důsledkem toho je, že práci nebylo možné směřovat k dosažení prakticky využitelných výsledků. Na práci je zřejmé, že byla připravována pod velkým časový tlakem, což vedlo k velkému počtu výskytu různých nepřesností v terminologii i použitých postupech. V rámci práce byl sestaven model pohonu a jeho řízení, který je funkční. Simulační výsledky jsou však prezentovány poměrně nepřehledně a není prakticky provedena jejich diskuze. Poslední část zadání, kdy měla být provedena simulace činnosti pohonu spolu s jednoduchými mechanickými systémy, byla realizována jen velmi okrajově. Studentka se zaměřila prakticky jen na modelování tření pohonu, přičemž tento model je realizován způsobem, který neodpovídá běžným fyzikálním představám. I když téma poskytovalo potenciál pro dosažení zajímavých a prakticky užitečných výsledků, nebyla tato příležitost zdaleka využita. I přes uvedené nedostatky studentka prokázala schopnost řešit technické úkoly. Diplomovou práci proto doporučuji k obhajobě s hodnocením D/63 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 5/20
Formální zpracování práce C 15/20
Splnění zadání C 35/50
Navrhovaná známka
D
Body
63

Posudek oponenta

Blaha, Petr

Zadání diplomové práce lze považovat za středně obtížné jak z hlediska časové náročnosti, tak také z hlediska odborného. Diplomantka zdařile pronikla do problematiky řízení synchronních motorů a do problematiky modelování lineárních motorů. Zadání lze považovat za aktuální. Úvod práce obsahuje stručný popis jednotlivých kapitol diplomové práce. Poněkud zde postrádám úvodní slovo o tom, proč práce vznikla, co je jejím cílem a představení lineárního pohonu jako takového. Kapitoly 2, 3 a 4 jsou výsledkem literární rešerše a jsou převzaty z literatury. Seznam symbolů, pokud je již v práci uveden, by měl obsahovat všechny použité symboly, měl by se nacházet na začátku práce a měl by sloužit k zajištění konzistentního značení jednotlivých parametrů a veličin. Toto se bohužel nepodařilo. Například proud i_d má stejný význam jako proud i_11 a ani jeden z nich není v seznamu použitých symbolů uveden. Pátá kapitola se zabývá řízením motoru. První věta kapitoly pět nepůsobí dobrým dojmem. Píše se v ní:"Byly zvoleny parametry lineárního motoru podle následující tabulky". Z navazujícího textu nevyplývá, odkud byly tyto parametry převzaty. Nepředpokládám, že by si je diplomantka stanovila sama. Tato kapitola se zabývá návrhem regulátorů. Tento návrh je popsán pouze povrchně. Vyplývá z něj pouze návrh konstant Td1 a Tq1 a magicky zvolená hodnota realizační časové konstanty PID a PD regulátoru. O volbě ostatních parametrů regulátorů je pomlčeno, informace o jejich konkrétním nastavení je popsána o několik podkapitol dál tabulkovým výčtem jejich hodnot. Kapitola šest obsahuje testování robustnosti navržených regulátorů na změnu vybraných parametrů. Uvedené výsledky simulací pro nevhodně zvolená měřítka nic moc nevypovídají o vlivu změn parametrů na regulační průběhy. Povětšinou splývají v jednu křivku. Bohužel se diplomantka nepokusila nějakým způsobem zhodnotit získané výsledky. Toto neřeší ani závěr, který je napsán stylem jinak formulovaného úvodu. Shrnutí provádí poslední věta, ve které se píše o přijatelné odolnosti vůči změnám parametrů. V seznamu použité literatury se několikrát objevuje věta "Standardní číslo neuvedeno". Co je tím myšleno. Seznam bych pro snazší orientaci seřadil podle abecedy, případně podle pořadí citací v textu. Zadání práce je splněno částečně. Nenašel jsem zde ověření chování algoritmu ve spojení s jednoduchými mechanickými systémy. Diplomová práce celkově svědčí o inženýrských schopnostech diplomantky. Přes uvedené připomínky navrhuji hodnocení D 65 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 22370