PRCHAL, L. Návrh dvoupásmové antény pro příjem WiFi signálu do USB klíče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Wolanský, David

Bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací dvoupásmové antény pro pásmo WiFi do USB klíčenky. Student na základě teoretických poznatků navrhl vhodnou koncepci dvoupásmové planární antény využívající omezený prostor v klíčence. Dále kompenzoval vliv plastového krytu USB klíčenky a připojeného notebooku na vlastnosti antény. Všechny požadované úkoly student bezezbytku splnil. Velmi oceňuji iniciativní přístup studenta k řešení problematiky. Z hlediska formálního zpracování je práce sepsána srozumitelnou formou s návazností jednotlivých kapitol. Práci hodnotím stupněm A – výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Tkadlec, Roman

Úkolem bakalářské práce bylo seznámit se s návrhem dvoupásmových planárních antén, zejména pak s typem IFA. Ve vhodném simulačním programu tuto anténu navrhnout pro příjem WiFi signálu a optimalizovat její rozměry s ohledem na omezený prostor standardní USB klíčenky. Nakonec měl být vyroben a změřen funkční vzorek WiFi antény. Předložená bakalářská práce má přiměřený rozsah a jednotlivé kapitoly jsou popsány srozumitelně a v logickém sledu. Po formální stránce, snad až na pár gramatických chyb a překlepů, nelze práci nic vytknout. Obrázky mají výbornou kvalitu a práce působí celkově velmi úhledně. Po odborné stránce se jedná o práci, z kterého je patrné, že student se zadanému úkolu věnoval svědomitě a s dostatečnou pečlivostí. Lze mu tak odpustit pochybení při výpočtu délek ramen IFA antény na str. 7, kde by pod odmocninou měla být dosazena relativní efektivní permitivita prostředí a ne relativní permitivita substrátu. Relativní efektivní permitivita bude v případě ramene IFA antény mnohem nižší než permitivita FR4 (4,15)! Naopak velmi oceňuji návrh nového uspořádání WiFi antény a upuštění od standartního tvaru IFA antény s klasickým uspořádáním. Navržená anténa má téměř optimální tvar a velmi dobře využívá vymezeného prostoru. Zároveň kvituji rozsáhlou analýzu jednotlivých návrhových parametrů antény včetně vlivu krytky USB klíčenky a samotného notebooku. A za zmínku jistě stojí i vytvoření modelu antény a ověření navržených parametrů v odlišném EM simulátoru, který potvrdil správnost simulací v CST. To že výsledky měření nejsou zcela v souladu s modelem a anténa je funkční jen částečně, je skutečně způsobené, jak autor uvádí, především jiným krytem z neznámého materiálu než jaký byl předpokládán. Navíc znatelný vliv na přizpůsobení antény i vyzařovací vlastnosti má přechod a koaxiální ocásek ze Semi-flex (nikoli Semi-rigid) kabelu, který byl v modelu zanedbán. Nemění to však nic na skutečnosti, že bakalářská práce Lukáše Prchala má velmi dobrou úrověň a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 52266