KŘÍŽEK, M. Měřicí modul s A/D převodníkem se současným vzorkováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Havránek, Zdeněk

V průběhu zpracování diplomové práce student prokázal odpovídající teoretické i praktické znalosti a dovednosti. Práce byla pokračováním semestrální práce ve finálním návrhu a realizaci měřicího modulu. Určitou komplikaci při řešení práce způsobil pozdní finální výběr vhodného mikrokontroleru a dostupnost vývojových prostředků pro zvolený typ MCU. Diplomant v první fázi realizace využil vývojové kity s A/D převodníkem a mikrokontrolerem rodiny ARM. Zvládl úspěšně programování firmware mikrokontroleru v jazyce C++, kde využíval pokročilé postupy přenosu dat bez účasti CPU a také software pro sběr dat v PC. Při hardwarové realizaci jednodeskového měřicího modulu se setkal s obtížemi při oživování a z důvodu nedostatku času se mu již modul nepodařilo kompletně zprovoznit a tedy ověřit jeho paramety při reálném měření. Zadání je z mého pohledu i přesto více než z 50% naplněno a dá se předpokládat, že vytvořený firmware by byl použitelný i pro realizovaný měřicí modul. Konzultací využíval v obvyklé míře, zejména při řešení přenosu dat v mikrokontroleru. Hardwarový návrh, výběr vhodných finálních komponent a osazení zvládl diplomant sám bez nutnosti velkých zásahů. K řešení diplomové práce přistupoval zodpovědně a kromě počátečního menšího pracovního nasazení a komplikacím s dostupnými vývojovými prostředky pracoval pilně a svědomitě. Prokázal velmi dobrou schopnost samostatné práce při studiu literatury, zejména zpracování informací z katalogových listů použitých elektronických obvodů a při programování rychlé manipulace s velkým objemem dat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 28/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Beneš, Petr

Úkolem diplomanta bylo navrhnout a realizovat osmikanálový šestnáctibitový měřicí modul se současným vzorkováním a jeho parametry proměřit. Zadání lze po stránce odborné i časové hodnotit jako relativně náročné, bohužel nelze konstatovat, že by bylo splněno. Student dokázal nastudovat problematiku přesných analogových převodníků, 32-bitových procesorů ATMEL, příslušná vývojová prostředí, navrhnout plošný spoj a vytvořit komunikační a ovládací software. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část, celkem má 50 stran textu. Teoretická část se postupně věnuje problematice A/D převodníků a popisu zvoleného převodníku ADS1278, na závěr jsou krátce zmíněny vlastnosti použitého mikrokontroleru. V praktické části je uveden popis použitých vývojových kitů AD převodníku a procesoru, nastavení využívaných registrů a vysvětlena funkce vytvořených programů pro mikrokontroler a ovládací aplikace pro PC. Na závěr praktické části je popsáno zapojení navrženého finálního modulu. Teoretická část práce má kompilační charakter, praktickou část lze považovat za vlastní dílo diplomanta. Písemná zpráva je sestavena v logickém sledu, rozsah jednotlivých kapitol odpovídá jejich důležitosti. Za hlavní problémy a opomenutí považuji - finální USB modul se nepodařilo oživit a proto chybí v zadání práce požadované metrologické ověření jeho parametrů. Bohužel však v práci chybí i jakékoliv výsledky z měření na vývojových kitech, které by dokumentovaly alespoň funkčnost navržené koncepce a vytvořených programů. Dále v práci postrádám v zadání požadovanou diskuzi k výběru hlavních komponent navrženého USB modulu. I přes vytknuté nedostatky lze konstatovat, že předložená práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 22382