VYCHODIL, P. Softwarová podpora výuky kryptosystémů založených na problému faktorizace velkých čísel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Burda, Karel

Diplomant požadované zadání splnil v minimálním požadovaném rozsahu. Některé požadavky (zejména generování a testování prvočísel) jsou však řešeny nedostatečně. Ovládání vytvořeného programu je neintuitivní a bez nápovědy. Při řešení práce student prokázal značnou samostatnost. Z formálního hlediska práce obsahuje poměrně závažné chyby (např. nejsou uváděny odkazy na tvrzení, je použita neodborná terminologie, chybí některé rovnice apod.). Celkově práci hodnotím 77 body, tj. známkou Dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury C 7/10
Formální zpracování práce C 14/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Splnění zadání B 40/50
Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Martinásek, Zdeněk

Diplomová práce se zabývá softwarovou podporou výuky asymetrických šifrovacích algoritmů, založených na problematice faktorizace velkých čísel. Formální zpracování je podprůměrné např. v celé práci se několikrát vyskytuje překlep krytování za kryptování, za odrážkami nejsou čárky, obrázky jsou ve špatné kvalitě. Některé rovnice zcela chybí např. rovnice3, rovnice9 a rovnice10 a některé nejsou popsané např. na str. 25. Autor také používal různé fonty pro text práce i rovnice (velikost písma, tučně, kurzíva atd.) a tím celá práce působí neuceleně. Odbornou úroveň snižuje nejednotné a někdy nesprávné použití pojmů: tajný klíč, soukromý klíč, synchroní algoritmy a kodování. Přes veškeré výtky lze konstatovat, že zadání diplomové práce bylo splněno. Konečná verze vytvořeného softwaru splňuje požadavky zadání. Vytvořená aplikace je funkční a její řešení má velmi přehlednou formu. Navrhuji hodnotit známkou velmi dobře, B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce F 3/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 21701