HORÁK, R. Zvýšení napětí elektrické sítě motorových vozidel - studie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Vítězslav

Téma diplomové práce je zajímavé a aktuální, i když přechod na vyšší napětí sítě automobilu byl jistě zbrzděn hospodářskou krizí. Student pochopil, co zadání vyžaduje, dobře využíval literaturu, často konzultoval problémy s vedoucím práce a pracoval odpovědně. Zpracoval dokonce orientační návrh zdroje elektrického proudu (alternátoru) na vyšší napětí, v rozsahu, který nebyl až tak nutný pro dilomovou práci - stačilo vypracovat pouze velmi zjednodušený návrh podle analytické metodiky. Zadání práce považuji za splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Vítek, Ondřej

Předložená diplomová práce má rozsah 54 stran a je rozčleněna do sedmi kapitol včetně závěru. Dalších 19 stran tvoří přílohy. Student v rámci řešení diplomové práce zvážil výhody a nevýhody zvýšení napěťové hladiny elektrické sítě automobilu a jako vhodnou úroveň jmenovitého napětí navrhl 36 V. V teoretické rovině se zabýval několika možnostmi řešení elektrické sítě a zdrojů elektrické energie. Práce obsahuje převážně popis stávajících elektrických zařízení v automobilu, většinou s krátkou úvahou o jejich použitelnosti v případě vyššího napětí sítě. Dále je uveden postup návrhu automobilového alternátoru, převzatý z literatury a proveden výpočet alternátoru s jmenovitým výstupním napětím 42 V. V krátkosti je také představen postup návrhu snižujícího DC/DC měniče. Po formální stránce je předložená práce zpracována pečlivě, s výjimkou několika překlepů. Až na několik nevhodných termínů a nepřesných popisů nemám k předložené práci připomínky ani po stránce odborné. Nicméně na úrovni diplomové práci bych očekával podrobnější analýzu vybraných problémů, případně návrh zařízení včetně realizace a ověření měřením. Přes uvedené nedostatky student splnil zadání a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 18244