POTŮČEK, M. Bezdrátový systém pro ovládání domácích spotřebičů hlasem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Sajdl, Ondřej

Úkolem studenta v rámci této diplomové práce bylo navrhnout a realizovat bezdrátový systém pro ovládání domácích spotřebičů hlasem. Rozpoznávání hlasu je v poslední době v oblasti vestavěných systémů často řešený problém a je také dobře zdokumentovaný v literatuře i v internetových zdrojích. Cílem nebylo řešit nebo rozvíjet tuto problematiku, ale spíše ji aplikovat na bezdrátový systém. Tedy vybrat vhodný algoritmus rozpoznávání řeči a aplikovat ho vytvořením vestavěného systému s bezdrátovým přenosem dat (analogová část s mikrofonem a zesilovačem, digitální - vzorkování a rozpoznávání řeči vhodným mikrokontrolérem a bezdrátový přenos informací pomocí vhodného bezdrátového modulu). Práce navazovala na práci jiného studenta, ovšem pan Bc. Potůček se rozhodl nenavazovat, ale zvolil jiný typ mikrokontroléru, programovací jazyk i bezdrátový modul. Pro řešení práce bylo třeba výborných znalostí z mnoha oborů, především návrh digitálních i analogových obvodů, návrh a výroba desek plošných spojů, programování mikrokontrolérů a to jak po teoretické tak i praktické stránce. Svým rozsahem ji považuji za nadstandardní. Tyto znalosti student dostatečně prokázal realizací prototypu dvou zařízení - přijímače a vysílače. Bohužel student začal aktivně řešit práci příliš pozdě a nenechal si pro odlaďování dostatečnou časovou rezervu. Nevyhnutelné drobné problémy při oživování desek způsobily, že se nepodařilo výsledný prototyp do termínu zcela odladit, přestože by to časově nebylo náročné. Postup při řešení student průběžně konzultoval a využíval všech dostupných studijních materiálů, zdrojů a literatury, obsah byl dostatečně konzultován. Výsledná diplomová práce je po obsahové i formální stránce na vysoké úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Student se zaměřil na v této době velmi populární problematiku bezdrátového přenosu dat. V tomto případě se jednalo o přenos slovních povelů a jejich zpracování v rámci řízení elektrických zařízení. Z hlediska splnění požadavků zadání lze konstatovat, že bylo splněno s drobnými výhradami. Zejména postrádám v práci alespoň fotografii hotového zařízení vzhledem k tomu, že je prezentováno jako téměř dokončené. Student se v odborné části orientuje na slušné úrovni, má představu o fungování bezdrátových technologií, stejně tak prokázal dobré znalosti z hlediska návrhu potřebných obvodů a naprogramování potřebných rutin pro mikrokontrolér. Drobné nedostatky jsem našel v teoretické části práce. Zcela určitě není správně vztah (1) pro kvantovací šum. Podstatné výhrady mám k interpretaci výsledků. V podstatě se dá říci, že student informuje o návrhu a zkonstruování dvou modulů, ale nijak obšírně nediskutuje, zda byly nutné nějaké úpravy v hardware nebo programech, jaká je pravděpodobnost vykonání potřebných povelů, na jakou vzdálenost zařízení spolehlivě pracuje apod. Z hlediska formální stránky diplomové práce nemám zvláštní připomínku. Je pouze nutné dát si pozor na drobné chyby a překlepy. Na základě uvedených skutečností navrhuji známku C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 17162