KLANICOVÁ, B. Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Omelková, Jiřina

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Illková, Kateřina

Předložená bakalářská práce se zabývá poznatky o rostlinných polysacharidech a jejich významem v potravinářském průmyslu. Z polysacharidů byly zvoleny polysacharidy škrob, celulosa, hemicelulosa, pektiny, doprovodné látky jako je lignin a další polymery, dále rostlinné gumy a slizy. Cílem práce bylo shrnout teoretické poznatky o vybraných rostlinných polysacharidech a věnovat se jejich vlastnostem a struktuře, modifikacím a změnám, dále biosyntéze, výskytu a izolaci rostlinných polysacharidů a průmyslovému využití. Práce přehledně a detailně shrnuje teoretické poznatky o jednotlivých rostlinných polysacharidech. Je zde uvedena kapitola, která se věnuje stavbě rostlinné buňky a následně jejím syntézám, především fotosyntéze. Na předložené bakalářské práci je třeba kladně hodnotit její přehledné a detailní zpracování informací o jednotlivých polysacharidech, dále využití literatury a její citace. Přesto bych měla jednu formální připomínku: 1) chybí kapitola úvod a v použité literatuře chybí u elektronických dokumentů datum citace. Vzhledem k těmto skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 374