LEHOCKÝ, J. Stanovení charakteristik cyklostacionárního detektoru signálu OFDM. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebesta, Vladimír

Diplomová práce Bc. Jiřího Lehockého, nazvaná Stanovení charakteristik cyklostacionárního detektoru signálu OFDM má ve vytištěné podobě 69 stran. Je k ní přiloženo i CD s textem práce, zdrojovými kódy a výsledky rozsáhlých simulací. Práce je věnována cyklostacionární detekci signálů OFDM obsahujících cyklickou předponu. Kromě detektoru využívajícího jediný cyklický kmitočet prozkoumal diplomant i možnost využití více cyklických kmitočtů. Detektor s více cyklickými kmitočty optimalizoval a ukázal, že má lepší citlivost, než detektor s jedním cyklickým kmitočtem. Diplomant podrobně vyhodnotil vlastnosti detektoru z hlediska jeho použití pro detekci signálů čtyř standardizovaných komunikačních systémů. Pan Bc. Jiří Lehocký dobře pracoval s literaturou. Vyzdvihnout lze jak jeho soustavné úsilí, tak i jeho schopnost samostatně řešit zadanou úlohu.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Šimša, Jan

Diplomová práce zpracovává vysoce aktuální problematiku detekce OFDM signálů s cyklickým prefixem metodou využívající cyklostacionarity uvedené třídy signálů. Detekce takových signálů je nezbytná pro činnost systémů kognitivního rádia využívající uvedené třídy signálů. Autor práce vycházel z obecného popisu OFDM signálu a popsal postup obecného odvození detektoru cyklostacionárního signálu jako nástroje pro přijetí rozhodnutí v úloze testování statistických hypotéz o přítomnosti OFDM signálu na vstupu detektoru, na kterém současně působí stacionární aditivní šum, obvykle bílý. Práce je rozčleněna do pěti kapitol. Po úvodní kapitole jsou v kapitole druhé popsány typy detektorů, používaných pro kognitivní rádiové sítě a ve třetí kapitole je popsán ortogonální frekvenční multiplex, OFDM. Jádrem práce jsou kapitolu čtvrtá – shrnující činnost a statistický popis výstupu detektoru cyklostacionárního signálu, především závislost na poměru signálu k šumu, odhadu argumentu cyklické složku autokorelační funkce vstupního signálu a jeho decimace, vliv časového a frekvenčního offsetu. Kapitola pátá popisuje činnost detektoru v kanálech s vícecestným šířením při aplikaci často používaných modelech takových kanálů. Výsledkem je rozsáhlý soubor výsledků simulace detektoru, získaných v prostředí MATLAB. Parametry systémů a kanálů jsou uvedeny v poměrně rozsáhlých přílohách A a B. Rozsah práce je jistě mimořádný. Snad u některých vztahů, převzatých z literárních pramenů, které jsou pečlivě citovány, by ke zvýšení čtivosti práce přispěly komentáře k odvození těchto vztahů. Plně však respektuji rozhodnutí autora, který se snažil udržet rozumnou délku textu. Jak šíře řešené problematiky a logické členění jejího popisu, tak soubor získaných výsledků řadí práci k mimořádně kvalitním diplomním pracím. Proto navrhuji klasifikaci výborný a doporučuji, aby byl pan Jiří Lehocký pozván k její obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 52339