STRAKA, R. RFID identifikace zastávek MHD pro nevidomé [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Dušek, Martin

Student ve své práci nejprve seznamuje čtenáře s RFID systémy, následně vybírá s ohledem na umístění tagu a cenu systém pracující v LF pásmu. V práci jsou nejprve popsány návrhy jednotlivých modulů, tj. čtečky, hlasového modulu a řízení. Dále je zde rozebrán firmware řídícího modulu, jehož jednotlivé stavové diagramy jsou děleny dle periférie, kterou ovládá. V práci je navržen formát dat uložených na SD kartě, který je vymyšlen tak, aby jejich případné změny bylo možno provést co nejjednodušeji a dále dle mého názoru intuitivní ovládání. Výtku bych však měl ke klidové spotřebě zařízení a k hlasovému zařízení, kde by bylo optimálnější použít zařízení buď s větší pamětí, nebo využít např. D/A převodníku a zvuková data ukládat na SD kartu tak, aby bylo možno číst celá slova, a aby hlasový výstup byl srozumitelnější. Formální stránka práce je na dobré úrovni.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Zamazal,, Michal

Student měl navrhnout a zrealizovat funkční prototyp RFID čtečky s hlasovým výstupem pro identifikaci zastávek MHD a zařízení prakticky otestovat. Úvod práce obsahuje seznámení s RFID technologií, navazuje výběr vhodného čtecího obvodu a RFID tagu. Při výběru byl brán ohled především na cenu RFID čtečky, proto byl pravděpodobně zvolen LF systém. Tento systém má však velmi malý dosah a pro praktické využití by bylo vhodnější využít UHF RFID systém s dosahem k jednomu metru. Výběr relativně drahého zvukového obvodu IDS1730 je také poněkud limitující, protože vzhledem k velmi malé kapacitě vlastní paměti umožňuje pouze nahrání hlásek a ne všech potřebných celých slov. Použití dnes již cenově příznivých MP3 modulů by bylo vhodnější a hlasový výstup by tak mohl poskytnout velmi solidní výstup složený z nahraných slov podobně jako v případě hlášení ve vozidlech MHD. Poněkud zarážející je vysoký odběr zařízení (str. 40, tab. 9) 64 mA, kdy je celé zařízení v klidovém stavu. Zapomene-li např. nevidomý uživatel přístroj vypnout vypínačem (zřejmě chybí akustická indikace zapnutého stavu), dojde k poměrně rychlému vybíjení baterie. Také zřejmě chybí indikace poklesu napětí baterie. Dioda D1 v sérii s vypínačem navíc způsobuje nežádoucí úbytek napětí a snižuje tak dobu provozu přístroje z baterie. Napájení zařízení NiMH články je v dnešní době diskutabilní a pro praktické využití bych se spíše přikláněl k článkům Li-Pol nebo Li-ion včetně nabíjecího obvodu přes USB rozhraní, které by bylo využito i pro aktualizaci dat namísto SD karty. Pro funkční prototyp k ověření základní myšlenky identifikace na zastávkách je však řešení navržené studentem vyhovující a splňuje zadání. Po formální stránce je práce na dobré úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 52363