FARKAČ, D. Aplikace VBA (Visual Basic for Application) a Maple na problémy procesního inženýrství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Kohoutek, Josef

Po ověření schopností diplomanta ( jeho odborných znalostí, pracovitosti a studijního zájmu o novou problematiku) jsem jako konkrétní úlohu pro aplikaci VBA vybral návrh konvekčních sekcí trubkových pecí. V projekční praxi obvykle nebývá dost času na detailní, případně optimalizační návrh a důsledkem toho bývá nedostatečné využívání odpadního tepla. Diplomant postupoval při plnění tohoto úkolu velmi zodpovědně, prostudoval značný rozsah doplňkové literatury a výsledek jeho práce je výborný. Bude třeba v dalším provést podrobné ověření různých aplikací předloženého algoritmu, poněvadž po potvrzení správnosti výsledků různých variant zadání, bude tento program mít značnou cenu pro projekční praxi inženýrských kanceláří, zaměřených na tuto problematiku. Diplomant mne překvapil svoji samostatností a houževnatostí při řešení - pro něho - zcela nových problémů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jegla, Zdeněk

Z předložené diplomové práce je zřejmé, že předkladatel práce dokázal znalosti nabyté v rámci studia na vysoké škole aplikovat v plné míře na konkrétní řešenou problematiku. Diplomant řeší nasazení programu VBA na problematiku optimalizace provedení konvekční sekce ohřevné pece. Přesto, že obě oblasti, tj. jak zvládnutí programového prostředí VBA, tak problematika optimalizace konvekční sekce pece, jsou značně obtížné, podařilo se je diplomantovi v práci obdivuhodně zvládnout. Výsledkem je rozsáhlá softwarová aplikace s přímým praktickým využitím. Uchazeč splnil všechny požadavky a cíle zadání. Zvláště oceňuji přehlednost a srozumitelnost podání práce, která svědčí o zcela jasném pohledu uchazeče na řešenou problematiku. Grafická a stylistická úprava práce jsou na velmi dobré úrovni stejně jako schopnost práce s literaturou a schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry. Drobné nedostatky vyskytující se ve formálních náležitostech (jako například nevyužívání číslování kapitol a odstavců, překlepy v rovnicích (6) až (8) či nepřesné pojmenování hmotové rychlosti spalin pouhou rychlostí spalin na str.18) jsou minoritního charakteru vzhledem k objemu vykonané práce. Předloženou diplomovou práci proto hodnotím výborně/A a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 20768