ŽIŽKA, J. Digitální modulátor pro vícestavové modulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebesta, Jiří

Hlavním cílem diplomové práce byl rozbor, návrh a realizace digitálního modulátoru na bázi obvodu AD9957. Diplomant pracoval na zadaném tématu intenzivně a systematicky. Pravidelně předkládal dílčí řešení a problematiku konzultoval. Vzhledem k potížím při výrobě čtyřvrstvé desky plošných spojů v externí firmě došlo k časovému zpoždění projektu a diplomant do odevzdání diplomé práce nestihl modulátor plně oživit. V úvodní části práce se zaměřil na obecnou teorii k digitálním modulacím. Následně již přistoupil k návrhu digitálního modulátoru. Tato část práce byla poměrně rozsáhlá a náročná. Diplomant provedl kompletní schématický návrh systému obsahujícího vlastní obvod AD9957, FPGA modul, rychlou dvouportovou paměť FIFO, řídicí mikrokontraoler a řadu dalších pomocných obvodů. Důkazem náročnost práce je i navržená čtyřvrstvá deska plošných spojů modulátoru. Diplomant modulátor osadil a oživil některé části. Nepodařilo se však plně oživit spolehlivou komunikaci mezi řídicím procesorem a obvodem AD9957 s SPI rozhraním. Přestože byla provedena řada testovacích měření a analýza signálů na této sběrnici, oživení se i vzhledem k časové tísni nepodařilo. Diplomant dále navrhl a sestavil aplikační program pro ovládání modulátoru z PC. Vlastní textová část práce je dobře členěná, srozumitelná, bez výraznějších chyb a překlepů. Výsledkem práce studenta jsou oživené základní části modulátoru a funkční ovládací aplikace. Po zprovoznění komunikace mezi mikrokontrolérem a AD9957 lze předpokládat, že modulátor bude plně provozuschopný. Oceňuji zvláště aktivní přístup studenta a jeho schopnost samostatné tvůrčí práce. Zadaná diplomová práce byla poměrně náročná a diplomant prokázal, že je schopen i takové úlohy řešit.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Hubík,, Vladimír

Předložená diplomová práce Bc. Josefa Žižky se věnuje řešení digitálního modulátoru pro vícestavové modulace. Zadání práce pokrývá vývoj zařízení od definování požadavků, přes návrh elektrického schéma, plošného spoje, firmware do řídicího procesoru a FPGA modulu až po vytvoření ovládacího prostředí pro osobní počítač PC. V první úvodní části se student zaměřuje na popis digitálních modulací používaných v radiové technice. Stručně uvádí principy vzniku takto modulovaných signálů v kvadraturním digitálním modulátoru. Je rovněž uvedeno principielní blokové schéma. Následující části diplomové práce se věnují samotné realizaci digitálního modulátoru. Na blokovém schéma je přehledně znázorněna konstrukce celého zařízení. Zařízení se skládá z několika dílčích bloků, které jsou popsány dále samostatně. Za zmínku stojí obvod digitálního modulátoru AD9957, hradlové pole FPGA pro přípravu modulačních dat a řídicí mikroprocesor zajišťující uživatelskou komunikaci a parametrování celého modulátoru. Vše je napájeno ze spínaných stejnosměrných zdrojů 1,8V až 5V. Předložená diplomová práce se však v následujících kapitolách příliš zabývá popisu použitých integrovaných obvodů, které si čtenář může dohledat samostatně v jejich katalogových listech. Bylo by spíše vhodné uvést, proč se diplomant rozhodl volit takové řešení a co ho ovlivnilo při výběru jednotlivých komponentů. Podstatný cíl zadání, kterého mělo být dosaženo, je komplexní testování parametrů modulátoru s využitím generátoru modulačních dat uvnitř FPGA, případně dat z USB rozhraní. Nebyla tak ověřena vysokofrekvenční část celého zařízení včetně kvality generované modulace. Oceňuji však široký rozsah prací nutných k realizaci tohoto zařízení. Návrh plošného spoje, programování hradlového pole, řidicího mikroprocesoru a v neposlední řadě vytvoření řídicího programu v C++ Builderu pro PC, který komunikuje s modulátorem přes rozhraní USB. Předložená diplomová práce i přes nesplnění všech bodů zadání splňuje kvality vysokoškolské kvalifikační práce. Byly rovněž prokázány studentovi komplexní odborné znalosti při řešení zadaného úkolu.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52379