MICHAILIDIS, P. Analýza způsobu zakončení statorového a rotorového svazku synchronních strojů pomocí MKP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Skalka, Miroslav

Student zpracoval diplomovou práci na téma Analýza způsobu zakončení statorového a rotorového svazku synchronních strojů pomocí MKP. Prokázal získání všech potřebných znalostí ke zvládnutí výpočetního programu ANSYS pro řešení dané problematiky pomocí metody konečných prvků. V průběhu zpracování práce se vyskytl problém s konvergencí řešiče. Student se snažil optimalizovat nastavení řešiče tak, aby daná úloha zkonvergovala. Buhužel v čase určeném pro diplomovou práci se tuto záležitost nepodařilo dovést až do konce. Nicméně, tuto práci hodnotím jako velmi dobrou, neboť celkové zpracování bylo časově velmi náročné. Student prokázal, že je schopen samostatně řešit složité problémy pomocí programu ANSYS.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Splnění zadání E 28/50
Navrhovaná známka
C
Body
76

Posudek oponenta

Valenta, Jiří

Hlavním cílem řešení předložené diplomové práce bylo analyzovat a porovnat různé způsoby zakončení statorových a rotorových svazků u synchronního stroje. Vzhledem k požadavkům zadavatele na podrobné modelování jednotlivých částí stroje se jednalo o práci nesmírně časově náročnou - zejména co se přípravy geometrického modelu a vytvoření kvalitní sítě prvků týče. Po stránce zvolené metodiky je práce velmi kvalitní a vypovídá o autorových tvůrčích schopnostech řešit zadanou problematiku. Zvolený postup tvorby modelu jednotlivých variant zakončení svazků, kdy jsou tato zakončení modelována změnou materiálových segmentů, se příznivě projeví nejen v úspoře času, ale zejména v eliminaci chyby způsobené rozdílnou sítí prvků u jednotlivých variant. Po obsahové stránce je teoretická část zpracována na požadované úrovni, vyskytly se pouze dílčí nedostatky. Např. na str. 13 (a rovněž i v seznamu rovnic) je u 3. a 4. Maxwellovy rovnice uváděn plošný integrál namísto křivkového, u obr. 3-14 na str. 22 je nesoulad mezi schématem, průběhy a následujícím odstavcem. Na str. 26 je uvedeno: "... kladný moment, odpovídá motorickému, záporný moment generátorickému režimu stroje". V následující větě je poté uveden přesný opak. U obhajoby prosím o uvedení na pravou míru. Praktická část je po obsahové stránce na dobré úrovni, pouze by mohly být uvedeny použité okrajové podmínky a zmínka o vytvořeném makru. Graficky je práce na výborné úrovni. Z hlediska stylistiky a gramatiky mám následující připomínky: "Vynutí" - str. 42, 2, 4. Práce byla zřejmě zpracována v časové tísni, o čemž svědčí několik překlepů a občasné "násilné" přechody mezi odstavci. U popisu působení magnetických sil (str. 13 - 16) bylo použito za sebou zřejmě několik zdrojů, což vedlo ke zbytečnému opakování předešlé problematiky s použitím jiných symbolů. Celkově, i když nebyly z časových důvodů splněny všechny podmínky zadání, má práce pro další použití přínos v podobně získaných poznatků o volbě vhodné geometrie a velikosti prvků sítě jednotlivých částí i vhodném nastavení řešiče. Práci doporučuji přijmout k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 12/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 27835