STRATIL, L. Vysokoteplotní provozní zkřehnutí oceli EUROFER´97 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadraba, Hynek

Magisterská práce pana Bc. Luďka Stratila byla zaměřena na popis vysokoteplotního zkřehnutí oceli Eurofer´97. Ocel Eurofer´97 je zástupcem nového typu ocelí s tzv. nízkou aktivací, tedy materiálů s nízkou úrovní vzniku vlastní indukované radioaktivity. Ocel byla primárně vyvinuta jako základní konstrukční materiál budoucích fúzních reaktorů, může však nalézt uplatnění i v dalších rozvíjených jaderných energetických systémech. Studium tepelného zkřehnutí oceli Eurofer´97 je důležitým krokem jak z hlediska hodnocení její životnosti tak z hlediska poznávacího. Budoucí provozní podmínky oceli Eurofer´97, zejména z hlediska vysokého radiačního zatížení ve fúzním reaktoru, není v současné době možné ani dostatečně experimentálně napodobit. Diplomová práce představuje důležitý kroku poznání poškozovacích procesů oceli Eurofer´97 a byla řešena ve skupině Křehký lom Ústavu fyziky materiálů AV ČR, v.v.i. v rámci grantového GAČR 106/08/1397 "Vliv ultrajemné disperze částic na štěpný lom chromových ocelí". Cílem práce bylo na základě literárních dat a vlastních poznatků detailně popsat vliv dlouhodobé teplotní zátěže na mikrostrukturu a vlastnosti oceli Eurofer´97 a posoudit vliv dlouhodobé teplotní zátěže této oceli na její křehkolomové chování. Pro splnění tohoto cíle bylo třeba aby diplomant zvládl vedle důkladné teoretické přípravy - literární rešerše - také celou řadu experimentálních technik. Student musel, vedle popisu vlivu tepelného stárnutí při 550°C po dobu 5000 h na lomové chování oceli, studovat mikrostrukturní změny spojené s dlouhodobou teplotní expozicí způsobující tepelné stárnutí oceli. Diplomant ke splnění tohoto cíle vhodně využil technik rastrovací a transmisní elektronové mikroskopie. Vliv dlouhodobé teplotní expozice na křehkolomové chování oceli pak popsal pomocí instrumentované zkoušky rázem v ohybu. Student zvládl jak provedení a vyhodnocení těchto experimentálních prací tak výsledky vhodně okomentoval a diskutoval s výsledky publikovanými v odborné literatuře. Diplomant prováděl veškeré experimenty a jejich vyhodnocení naprosto samostatně a výsledky jeho práce jsou natolik přesvědčivé a přínosné, že budou po úpravách a doplněních publikovány. Na tuto práci diplomant naváže v rámci doktorského studia prací na téma "Degradace ocelí a svarů z ocelí Eurofer a ODS Eurofer pro konstrukci fúzního reaktoru" řešené ve skupině Křehký lom Ústavu fyziky materiálů AV ČR, v.v.i. S přístupem Luďka Stratila k řešení magisterské práce, s výsledky této práce a jejím zpracováním jsem byl velmi spokojen a proto jsem navrhl hodnocení diplomové práce klasifikačním stupněm „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jan, Vít

Práce obsahuje úvod do problematiky ocelí pro aplikace ve vysokoteplotním radioaktivním prostředí a také přehled vývoje těchto ocelí a požadavků na ně kladených. V experimentální části jsou hodnoceny vzorky oceli Eurofer97. Využito bylo poměrně širokého spektra experimentálních metod optické metalografie, TEM, SEM, mechanických zkoušek a fraktrografie. Výsledky experimentálních pozorování jsou v práci uvedeny ve vzájemné souvislosti a představují v rámci zadání práce ucelený pohled na zkoumaný materiál.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 21884