MEJZLÍK, M. Návrh a tvorba laboratorní úlohy s Peltierovým článkem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Macháček, Jan

Hlavním cílem předkládané diplomové práce bylo navrhnout a sestrojit laboratorní úlohu s peltiérovým článkem pro potřeby laboratorní výuky na ÚEEN. Výsledek práce měl mít tedy konkrétní praktické využití. Diplomantovi se bohužel všechny tyto body zadání naplnit nepodařilo. Důvodem krom jiného byla i časová náročnost práce, na kterou byl ovšem diplomant neustále upozorňován. Tyto skutečnosti se tak museli odrazit na celkovém hodnocení práce. Aktivita během řešení projektu byla nízká, pokud tedy nepočítám poslední dny před odevzdáním práce, z čehož pravení prakticky veškeré nedostatky, které práce má a dalo se jim včasnou konzultací předejít. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Diplomant se dopustil obvyklých ojedinělých chyb, jako jsou překlepy, nevhodné formulace a netechnické výrazy. Obzvláště kladně hodnotím využití literatury, kde diplomant čerpal z řady zdrojů a to nejenom elektronických. S ohledem na uvedená dílčí hodnocení doporučuji diplomovou práci k ústní obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Šlezingr, Jan

Diplomová práce je dle zadání věnována návrhu a odzkoušení laboratorní úlohy s termoelektrickým článkem, včetně vypracování vzorového protokolu. Úvod je velmi obsáhle věnován historii objevu termoelektrických článků. Autor popisuje jednotlivé termoelektrické jevy a jejich význam. Dále je popsána konstrukce Peltierova článku, jeho parametry, matematický popis, rozsah použitelnosti a charakteristiky při různých režimech. Autor v kapitole "Stav trhu" místo očekávaného zhodnocení nabídky jednotlivých výrobců a dostupnosti jejich sortimentu pro potřeby laboratoře pouze přetiskuje katalog vybrané firmy, navíc bez jakékoli vazby na následně popisované laboratorní úlohy. Podle zadání je cílem diplomové práce sestavení úlohy s Peltiérovým článkem. Autor uvádí v práci několik takových úloh, včetně návodu, pokynů a úkolů pro studenty. Z textu však nevyplývá, jestli takové úlohy byly ve skutečnosti sestaveny - a zda byla tedy ověřena jejich funkčnost a použitelnost pro laboratorní výuku. Záporně tedy hodnotím, že autor zřejmě neprovedl žádné experimentální měření. Ze způsobu vypracování laboratorních návodů se lze domnívat, že text byl pouze převzat z existujících návodů bez další přidané hodnoty. V závěru tedy neprobíhá žádná diskuze nad dosaženými výsledky, pouze jsou shrnuta obecná fakta. Kladně hodnotím grafické zpracování práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
E
Body
54

Otázky

eVSKP id 21895