SUKUP, J. Netradiční využití energie větru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Jícha, Jaroslav

Bakalářská práce Jana Sukupa Netradiční využití energie větru se od vlastního zadání v žádném ze specifikovaných bodů výrazně neodchýlila. Některé části jsou zpracovány dokonce pro širší oblast než bylo původně předpokládáno. V práci je zpracován nejen popis jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie , ale i možnosti akumulace energie, získané pomocí větrných turbín. Práce vychází ze zadání a většinu úkolů řeší pomocí informací, získaných z literatury, popř. z internetových zdrojů. Vlastní náročnost práce spočívala v seznámení se s možnostmi využití větrné energie a posoudit jednotlivě možnosti její akumulace. Jsou zde popsány hybridní metody s využitím spalování biomasy a stlačeného vzduchu. Koncepce práce se nikterak neodlišuje od běžných bakalářských prací. Hlavní přínos přesto vidím ve zpracování dosti široké oblasti související se zadaným tématem zejména v oblasti akumulace energie. Diplomant se práci věnoval poměrně intenzivně, konzultací vedoucího využíval v poslední fázi často. Bylo zřejmé, že práce studenta zaujala a donutila jej k samostatným úvahám a závěrům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Houdková, Lucie

Předložená práce rešeršního charakteru popisuje typy větrných elektráren a princip jejich činnosti. V práci jsou vyhodnoceny klady i zápory větrných elektráren, přičemž jedním z nich je i závislost dodávek elektřiny do sítě na momentálních povětrnostních podmínkách. Proto jsou v práci popsány rovněž systémy uchovávající vyrobenou energii. Práce je členěna většinou logicky, pouze v některých odstavcích se opakují stejné myšlenky. Z hlediska grafického i stylistické je práce zpracována kvalitně, gramatické chyby se objevují jen ojediněle. Z formálního hlediska je možné upozornit na nesoulad čísel obrázků a jejich odkazů v textu (od obr. 14 dále). Dle zadání měl student navrhnout technologii (pravděpodobně propojení větrné elektrárny a způsobu uchování vyrobené energie), tato však v práci navržena není a ani není vysvětleno, proč tomu tak je. To je také důvod, proč hodnotím práci celkově známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 19259