PAVLÍČEK, D. CFD modelování mísení kapalin v potrubí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Juřena, Tomáš

Diplomová práce se zabývá CFD modelováním míchání kapalin v potrubí se statickými směšovači v aplikacích úpravny pitné vody. Zadání je motivováno simulačními výpočty při dřívější spolupráci s průmyslovými partnery působícími v předmětné oblasti. Diplomant si téma zvolil v pátém ročníku studia doslova na poslední chvíli před oficiálním termínem pro vypsání finálního zadání, přičemž v oblasti CFD modelování byl nováčkem. I přes toto úskalí byl schopen nastudovat si základy v oblasti technologií pro úpravu vody a osvojit si základy práce s komerčním software ANSYS Fluent včetně tvorby různých typů výpočtových sítí. Diplomant pracoval velmi samostatně s využitím konzultací. Na druhou stranu bych osobně upřednostnil pravidelnější konzultace některých dílčích problémů, se kterými si diplomant sice nakonec poradil, ale které mohly být dle mého soudu vyřešeny rychleji. Patrně i to je důvod, proč jinak výborně strukturovaná práce s přijatelnou grafickou a stylistickou úpravou postrádá podrobnější analýzu a hlubší závěry, na které již ve finále nezbyl čas a které by zvýšily využitelnost výsledků v praxi. Časová tíseň se projevila rovněž množstvím drobných chyb v textu. Navzdory těmto faktům práce poskytuje přehledné základní inženýrské vyhodnocení jednotlivých modelovaných variant. Po formální stránce práce obsahuje veškeré náležitosti. Cíle zadání byly splněny v celém rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hájek, Jiří

Předložená diplomová práce se zabývá mícháním vody se síranem hlinitým v několika alternativních statických směšovačích. Cílem práce je hodnocení rychlosti homogenizace toku za směšovačem a srovnání účinnosti jednotlivých alternativních konstrukčních uspořádání. Struktura práce je logická a přehledná, provedené kroky při stavbě výpočtového modelu jsou správné a přiměřené danému účelu. Provedené práce přesně odpovídají zadání, i když poněkud úsporným způsobem. Použitý model turbulentního toku je vhodně zvolený a přiměřený pro daný účel a aplikaci. Výsledky jsou zdokumentovány dostatečně, nicméně úspornost vypracování se na analýze dat přesto podepsala. Za zmínku stojí zejména fakt, že ačkoliv autor správně v úvodu kapitoly 6 popsal parametr, kterým se v praxi běžně homogenizace posuzuje (tzv. variační koeficient), dále v práci tento koeficient vůbec nevyčíslil. Důvodem je zřejmě to, že by jeho vyčíslení bylo o něco pracnější než u koeficientu uniformity, který je v softwaru ANSYS FLUENT přímo k dispozici. Zhodnocení výsledků simulací je s ohledem na tento fakt a další nesrovnalosti (viz níže) slabým místem práce zejména proto, že omezuje její další využitelnost. Ostatní věcné připomínky: • Směšovač z obrázku 2.16 je dle popisu v textu přímo určen pro úpravny vod, ale v simulační části nebyl zahrnut mezi modelované varianty. • Tlakové ztráty uvedené v kapitole 6.3 jsou dle autora trojí: statické, dynamické a celkové, což neodpovídá skutečnosti. • Na okraj poznamenávám, že názvosloví používané autorem (mísení, statický mísič, disperze) je sice plně srozumitelné a dokonce se někdy objevuje ve stejném kontextu i v praxi, ale není v souladu se zavedenými pojmy, jak se vyučují v předmětu Hydraulické pochody (míchání, statický směšovač, míra homogenity). Z uvedených důvodů však tuto věc nezohledňuji v hodnocení práce. Zpracování textu je na přijatelné formální úrovni s občasnými překlepy, nesprávným skloňováním přídavných jmen, používáním anglických slov bez uvozovek či překladu a dalšími nepřesnostmi. Náročnost práce odpovídá průměru. Konstatuji, že autor splnil stanovené cíle. Navzdory uvedeným připomínkám proto mohu práci doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109448