KADLČEK, V. Modelování silové sítě pro datovou komunikaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Mlýnek, Petr

Student průběžně využíval konzulatace, prokázal jistou samostatnost při řešení zadaného úkolu. Zadání práce považuji za splněné. Některé závěry vyžadují trochu detailnější rozbor. V práci se vyskytují drobné formální nedostatky. Navrhuji hodnocení A/91.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Mišurec, Jiří

Diplomová práce je zaměřena na model silnoproudé sítě pro datové přenosy. Práce je zaměřena spíše do teoretické oblasti a počítačové simulace. Výsledkem je program, programový skript pro Matlab. Teoretická část je zaměřena na problematiku PLC jako technologie a popis rušení, které v těchto sítích se vyskytují a ovlivňují datový přenos. Chybí mi nějaký rozbor a studium literatury, zaměřené vysloveně na modely, modelování silnoproudých a datových sítí. Zde mi pak připadá, že se diplomant odchýlil od požadavku zadání. Vycházím ovšem z názvu práce, nikoli z vlastního zadání. Tato teoretická část je kompilačního charakteru. O to více zaráží až totální neznalost a nedůslednost používané terminologie z oblasti elektroenergetiky, distribuce elektrické energie. Stejně tak i některá tvrzení jsou naprosto chybná a scestná. Namátkou uvádím rozdělení napájecích sítí, ...propojení nápájecích stanic s velkým odběrem..., termín vysoké napájecí soustavy, co vlastně chce říci schématem na obr.1, a řada dalších. Tato oblast je sice mimo obor telekomunikace, nicméně bylo zapotřebí, aby si diplomant prostudoval potřebnou oblast, protože z hlediska výroby a distribuce elektrické energie je tato část nepoužitelná a navíc nemá ani vztah k řešenému, zadanému problému. Bohužel i řada tvrzení s energetikou nesouvisející jsou nepochopitelná, např. str. 13 .... K překonání delších vzdáleností, je nutné použít opakovač techniky...(?), PLC síť funguje jako anténa a stává se zdrojem hluku. Rovněž jsou pomíchané některé termíny, jako spektrum, šířka pásma, PLC systém, PLC technologie apod. Je evidentní, že diplomant nemá ujasněný význam používaných termínů. Druhá část práce je věnována programu v Matlabu. Tato část je již lépe zpracována, ale i zde se vyskytuje řada nesouvisejících informací, které budí dojem, že diplomant nemá ujasněno, co vlastně chce řešit. Celkově je práce nevyvážená a jedná se o směsici nesourodých informací s chybějící logickou návazností. Experimentální část není zřetelně vyhodnocena. Závěr práce působí dojmem, jako by vlastně řešil něco jiného, než model datové komunikace, (nerozumím závěru, že ..... Pro nejlepší výsledek komunikace by si měl uživatel zprvu zjistit, v jakém okolním prostředí bude komunikace realizována a pro jaké účely bude komunikace určena....., toto je snad známo). Formální zpracování je na standardní úrovni, literatura je citována, objevují se gramatické chyby, značení proměnných je chybné, nekoresponduje značení v textu a v obrázcích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce F 4/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

eVSKP id 21822