NEUSCHL, M. Dálkový sběr dat po silových vedeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Mlýnek, Petr

Student navrhl možný způsob autentizace v systémech dálkové sběru dar. Navržené řešení není zcela srozumitelně popsané a neřeší problematiku výpočetní náročnosti asymetrické šifry. Další část práce se zabývala reálným měřením datové komunikace po silových vedeních. V této části chybí popis os u některých grafů. V kapitole měření rychlosti komunikace student píše, že měření neprokázalo nějakou spojitost parametrů kvality elektrické energie s přenosovou rychlostí modemů, což nebylo vůbec měřeno. Poslední část zadání bylo celkové zhodnocení využitelnosti PLC pro dálkový sběr dat, tahle část mi v práci chybí. Zadání práce považuji za částečně splněné, proto navrhuji známku C/76.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
76

Posudek oponenta

Koutný, Martin

Předložená diplomová práce se zabývá dálkovým sběrem dat po silových vedení. Diplomant se ve své práci měl zabývat návrhem autentizace a měřením dat. Práce je rozdělena na část teoretickou, návrhem autentizace a zmiňovaným měřením. Teoretická část byla ve větší míře spíše přeložena. Použité obrázky i charakter textu tomu nasvědčují (např. kapitola 3. rušení a šum). Navržená autentizace, dle mého úsudku, není pro daný systém použitelná. Obecně se dá říci, že s touto částí práce se diplomant moc nezabýval. Z tohoto důvodu považuji zpracování této části práce za nedostačující. V další části se diplomant věnuje rozsáhlému měření rušení za pomocí dostupných prostředků. Obrázky, které byly sejmuty z měřicího přístroje, jsou rozmazané a tudíž nedůvěryhodné. Z formálního hlediska je práce zpracována na průměrné úrovni. Vyskytuje se zde pár drobných nedostatků jako je přecházení mezi časy, jednoslabičné slova na konci řádků a použití nevektorových obrázků i když to jejich charakter umožňuje. Přesto student ve své práci prokázal, že dané problematické trochu rozumí a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 21821