HAVLENA, P. Protokol XMPP Jabber a jeho využití pro přenos multimediálních dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Šmirg, Ondřej

Úkolem studenta bylo nastudovat protokol XMPP, který se používá pro Instant messengery a implementovat do tohoto protokolu multimediální služby typu VOIP. V průběhu řešení práce student pracoval velmi samostatně, ale to nikterak neubralo na kvalitě práce. Samotné zpracování je dobře strukturované, jen bych vytknul některé formální nedostatky, jako je například citování a seznam literatury, který není podle normy. Zadaní bylo zcela zplněno, a proto navrhuji A / 91b.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Průša, Zdeněk

Diplomová práce Bc. Petra Havleny je přiměřeného rozsahu a zcela splňuje zadání. Podle požadavků byl vytvořen funkční program pro instant messaging s možností posílání souborů a hlasového spojení. Práce je vhodně členěna do kapitol a poměr mezi teoretickou a praktickou částí je přiměřený. V úvodu teoretické části jsou připomenuty a vysvětleny základní pojmy. Vzhledem k dalšímu zaměření textu zde k úplnosti chybí stručný popis UDP protokolu. Následuje detailní popis použitého standardu pro instant messaging a přehled a popis VOIP protokolů. Zde bych upozornil na nevhodný název kapitoly 3.3.2. Protokoly zajišťující kvalitu služeb, ve které žádné takové protokoly zmíněny nejsou. K obsahu vlastního řešení nemám výhrad, nevhodné je formátování obsáhlých seznamů a podseznamů a uvádění přejatých tabulek ještě ve formě obrázků. Oceňuji ale modularitu a praktičnost celého řešení. Po formální stránce práce trpí několika velkými nedostatky. Kompletně chybí veškerá citace. Dále bych vytkl přejmutí i jednoduchých obrázků viz např. Obr. 3.2 a dále zřejmě všechny v kapitole 4.2.2 ty jsou navíc bez uvedení zdroje. Často se vyskytují obrázky bez odkazu na ně v textu. Dalším prohřeškem je pak seznam literatury, který není dle norem ČSN ISO 690. Odbornou úroveň práce ale velice snižují nečitelné přílohy a střídání anglických a českých popisků v obrázcích viz. např. Obr. 4.9 a Obr. 4.22.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Formální zpracování práce F 3/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 21803