BERNARD, I. Kluzný kontakt u elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselka, František

Práce je věnována problematice kluzného kontaktu. Student se v ní věnoval problematice práce kluzného kontaktu, vlivům, které na něj působí, měření reálných parametrů kluzného kontaktu s nespojitým vodivým prostředím. Kvantitativně a kvalitativně vyhodnotil parametry kluzného kontaktu i u synchronních strojů. Přínosem je pro danou problematiku kvalitativní vyhodnocení souboru použitých kartáčů. Z diagnostických metod se zabýval elektronovou mikroskopií. Získané poznatky pak využil při studiu velikosti opotřebení kartáčů el. stroje s využitím praktické aplikace metody prachových částic. Pan Bernard pracoval samostatně, iniciativně a velice zodpovědně. Získané výsledky lze využít i pro další zdokonalování diagnostických metod.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Skalka, Miroslav

Student zpracoval diplomovou práci na téma Kluzný kontakt u elektrických strojů, v níž popisuje jednotlivé komponenty kluzného kontaktu a vlivy působící na jeho provozní vlastnosti. Při posouzení vlivů na provozní vlastnosti kluzného kontaktu popisuje kvalitu filmu, ztráty třením, tlak na kartáče, vlhkost a elektrolýzu. Autor uvádí, že má podstatný vliv na provozní vlastnosti kluzného kontaktu přítlak na kartáče, avšak dále se tímto tématem již nezabývá. Další část je zaměřena na modelování a měření nespojitého vodivého prostředí včetně posouzení na kvalitu a provozní vlastnosti kroužků z hlediska opotřebení. Student se rovněž v práci zabýval možností využití elektronové mikroskopie ke studiu kvality provedení a stavu kartáčů včetně využití metody prachových částic. Práce je jazykově na velmi dobré úrovni a je velmi pečlivě zpracována a svědčí o zodpovědném přístupu k vyřešení poměrně obtížného úkolu. Cíle práce byly splněny v plném rozsahu zadání. Autor prokázal schopnost samostatné odborné činnosti. Nedostatky technického a vědeckého rázu se v práci nevyskytují.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 49/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 18123