CHROMÝ, M. Návrh zařízení pro zatěžování hřídele čerpadla systému Common Rail radiálními silami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Ramík, Pavel

Bc. Martin Chromý si vybral téma své práce na základě zájmu zpracovat prakticky realizovatelnou práci ve spojení s význačnou mezinárodní firmou. U svého záměru vytrval i přes nesnáze spojené s řešenou problematikou. Diplomant práci konzultoval v první fázi řešení jak u vedoucího práce, tak u průmyslového partnera, kterým je Bosch Diesel s.r.o. Jihlava. Problémem zde bylo, že zpracovávaný úkol je řešen ve spojení mezinárodních poboček firmy, kdy ze zahraničí byly postupně upřesňovány požadavky a vstupní data, která se navíc postupně měnila. K detailnějšímu řešení bylo navíc potřeba vejít ve spolupráci s partnerem VUES Brno a.s., ke konkrétnímu zadání a provedení potřebných zkoušek však do doby odevzdání diplomové práce na základě rozhodnutí ze strany Bosch Diesel nedošlo. Diplomant tak ve výsledku měl na zpracování práce především poslední dva měsíce, kdy prokázal neobvykle vysokou míru píle a vytrvalosti, velice intenzivně konzultoval navrhovaná řešení u vedoucího práce, rychle postupoval vpřed v návrzích jednotlivých variant a vypracoval návrh technicky proveditelného nejen jednoho, ale dvou řešení. Je škoda, že technicky zdařilé a proveditelné návrhy jsou doprovázeny v řadě míst nevhodnými formulacemi a po formální stránce práce vykazuje nedostatky týkající se gramatiky a dalších formálních náležitostí. Cíle práce byly i přes uvedené nedostatky poměrně zdařile splněny, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pešl, Radim

Diplomová práce (dále jen DP) Bc. Martina Chromého řeší konstrukční návrh přípravku pro zatěžování hřídele vysokotlakého čerpadla řízenou radiální silou. Úvodní část DP začíná stručným přehledem historie dieselové techniky, požadavky zadavatele a rozborem možných řešení. Deformační analýzou provedenou pomocí metody konečných prvků ověřil diplomant vstupní parametr zadání a to ohyb hřídele testovaného výrobku. Dále početně potvrdil , že dříve opomíjené setrvačné síly nelze při návrhu přípravku zanedbat. Jako nejhodnotnější část DP považuji návrh uspořádání zkušebního přípravku společně s CAD modely základních částí. V této části DP diplomant prokázal technické myšlení a zpracoval variantní řešení konstrukčního návrhu se synchronními lineárními motory fy. VUES. Na zpracování takto náročného tématu byl poskytnut poměrně omezený čas a požadavky na přípravek procházely častými změnami ze strany zadavatele. Zpracování DP však nese značné množství faktických i sémantických chyb. Úroveň vyjadřování prezentovanou v této práci považuji za podprůměrnou z hlediska logického uspořádání, stavby vět a gramatiky. Diplomant také nevyužil možnost konzultace práce se zadavatelem před tiskem a odevzdáním DP. Přes značný potenciál ke zlepšení týkající se provedení DP hodnotím pozitivně práci s CAD daty a programem ANSYS. Konstrukční návrh uspořádání s dvěma lineárními motory shledávám za vysoce originální a průlomové řešení, které otevírá další možnost výzkumu a případné spolupráce s VUT Brno, popř.fy. VUES. Celkově DP hodnotím jako dobrou, splňuje základní požadavky zadání. v Jihlavě 7.6.2012 Ing.Radim Pešl

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 51113