VEČERKA, K. Širokopásmová planární anténa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Cílem práce bylo navrhnout, vyrobit a proměřit štěrbinovou anténu, buzenou flíčkovým monopólem. Anténa měla být optimalizována z hlediska impedančního přizpůsobení v pásmu 3 až 11 GHz. Přídavnými rezonátory mělo být vytvořeno zádržné pásmo v kmitočtovém intervalu od 5,0 do 5,9 GHz. Dosaženého cíle projektu bylo více-méně dosaženo. Simulace v programech ANSOFT Designer a CST Microwave Studio (obr. 3.5 a 3.6) ukazují, že navržená anténa je impedančně přizpůsobena v intervalu od 4,0 do 10,5 GHz se zádržným pásmem v kmitočtovém intervalu od 4,5 do 5,9 GHz. Výsledky měření (obr. 3.7) vykazují další zádržné pásmo v intervalu od 6,5 do 7,5 GHz. Popsaná odchylka není v práci dostatečně vysvětlena; vysvětlení by bylo vhodné podložit parametrickými analýzami, které by prokázaly vliv jednotlivých stavových proměnných struktury na parametry antény. Vývoj antény byl založen zejména na velkém počtu simulací, při nichž byly dosti nesystémově měněny hodnoty stavových proměnných. Hledání principů a zákonitostí návrhu bylo dosti potlačeno. Proto předloženou bakalářskou práci hodnotím jen jako dobrou.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Lukeš, Zbyněk

Ve své bakalářské práci se student zabýval návrhem širokopásmové antény s rezonátory a pahýly. Student čerpal z jednoho článku, kde byla anténa navržena na jiný substrát. Student měl anténu přepočítat na jiný substrát, provést analýzu v programu Ansoft Designer, ověřit strukturu v programu CST Microwave Studio, výsledný model vyrobit a odměřit. Student toto zadání splnil. Při analýze správně usoudil, že program Ansoft Designer není zcela vhodný pro výpočet antény bez zemní roviny. Student proto vyřízl v nekonečné zemní rovině, avšak zde mi chybí podrobnější rozbor vlivu rozměru otvoru na přesnost výsledků. Z práce je po dlouhém prostudování patrné, že ověření v programu CST Microwave Studio je obdobné jako u posledního modelu v Ansoft Designeru. Chybí však podrobnější parametrická analýza rozměrů antény. Z grafů rozptylových parametrů s krokem 1 nebo 0,5 GHz nelze určit podrobnější průběh a absolutní hodnotu činitele odrazu. V prácí naprosto postrádám další vypočtené veličiny, jako jsou hodnoty proudové distribuce a směrových charakteristik. Tyto parametry jsou nutné k ověření funkčnosti parazitních rezonátorů a pahýlů. U změřených parametrů postrádám detailnější rozbor rozptylových parametrů, u směrových charakteristik postrádám rozbor úplně. Po formální stránce mám k práci několik připomínek: -Práce obsahuje značné množství pravopisných chyb, chybí tečky za větami, Marconi se nepíše s“k“ uprostřed, atd. -Práce působí nesourodě, rovnice mají jiné fonty, v textu se objevuje různé značení (např. se v jedné kapitole objevuje jak zkratka PSV tak i VSWR a to jak normálním písmem, tak i kurzívou) -Focené obrázky mají malou vypovídací schopnost. Přes tyto výtky a s ohledem na splnění zadání na nejnižší přijatelné míře hodnotím práci jako dobrou.

Navrhovaná známka
E
Body
51

Otázky

eVSKP id 52307