STANĚK, M. Spínaný zdroj s nastavitelným proudovým omezením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubíček, Michal

Student dle zadání navrhl a zkonstruoval mikroprocesorem řízený jednokanálový laboratorní zdroj s proudovým omezením. Zdroj je založený na dvojici spínaných měničů, z nichž první (fixní) byl navržen s pomocí programu pro integrovaný obvod, na němž je měnič založen. Druhý regulovatelný zdroj byl navržen studentem a ten tak musel vyřešit otázku jeho stability a regulovatelnosti jak v napěťové, tak proudové oblasti. To se mu nakonec podařilo a zdroj je funkční. Zařízení sice nedosahuje výjimečných parametrů (především z hlediska impulzního rušení na výstupních svorkách), ale lze konstatovat, že student prokázal dostatečné schopnosti v návrhu a konstrukci elektronických zařízení. Text samotné práce je poměrně chudý, autor vše popisuje velmi stručně. Text je ale bez chyb, jeho členění je přehledné a logické.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Brančík, Lubomír

Student se ve své bakalářské práci zabývá návrhem, realizací a měřením spínaného napájecího zdroje s nastavitelným proudovým omezením, s možností indikace výstupních veličin na displeji. Koncepce zdroje je volena jako kaskáda dvou měničů, na vstupu je izolovaný snižující měnič s transformátorem s pevným výstupním napětím, za ním následuje měnič regulovatelný a dále obvody měření a indikace. Vstupní blokující měnič byl realizován s obvodem TOPSwitch firmy Power Integrations, výstupní propustný měnič s obvodem TL594 firmy Texas Instruments, pro řízení zobrazení výstupních veličin bylo použito mikrokontroléru ATmega16 firmy Atmel. Návrh předregulátoru, tj. vstupního měniče spolu s filtračními obvody a transformátorem, byl proveden v programu PIExpert, kdy student popisuje především vkládání potřebných vstupních dat a výsledky obvodového návrhu tohoto programu. Vlastní přínos studenta lze proto spatřovat až v části návrhu regulovatelného měniče, kde sice vychází z publikované koncepce, nicméně ji podstatným způsobem mění a adaptuje pro potřeby zadání práce. Tato část rovněž obsahuje řadu výpočtů i simulaci měniče v programu PSpice. Některé výsledky ověřovacích měření jsou uvedeny v příloze, považoval bych za vhodnější věnovat měření samostatnou kapitolu. Je potvrzena předpokládaná dobrá účinnost zdroje a jsou uvedeny závislosti zvlnění a impulsního rušení. Je zde však uvedena pouze jedna zatěžovací charakteristika, zde bych očekával rozsáhlejší soubor měření. Práce je poměrně stručná, od úvodu po závěr má 20 stran, dalších asi 15 stran však tvoří přílohy, které obsahují všechny výsledky měření, návrhy desek plošných spojů, výpis programového kódu mikrokontroléru a fotodokumentaci. V práci se vyskytuje řada formálních nedostatků, jako např. některé chyby v anglickém abstraktu, je používán nevhodný symbol pro násobení, chyba ve vzorci (3.11), aj. Přes vytýkané nedostatky považuji zadání bakalářské práce za splněné, student prokázal potřebné znalosti z oblasti návrhu a konstrukce elektronických zařízení.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52305