BRUS, L. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbášková, Hana

Diplomant se zabýval architektonickým řešení stavby a menší pozornost věnoval urbanistickému řešení. Situace je řešena jen schematicky, bez vyznačení jednotlivých funkcí, není řešeno území kolem jezera. Návrh se nezabývá možnostmi využití území pro doplňkové aktivity, které by přispěly k rozvoji cestovního ruchu v lokalitě Novomlýnských jezer. Architektonické řešení je založeno na horizontále kamenného soklu s lehkou dřevěnou střechou lomenicové konstrukce. Dispoziční i provozní řešení zohledňuje potřeby pro výrobu a skladování vína s presentací, degustací a prodejem produktu. Diplomová práce je po obsahové i formální stránce zpracovaná na standardní úrovni. Otázky a náměty k obhajobě: Objasněte ideu řešení a její promítnutí do urbanistického a architektonického řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování pracoval samostatně
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Herzanová, Pavla

Práce je zpracována zajímavě.Vzhledem k poměrně jednoduchému programu bez dispozičních vazeb více tématických celků mohla být práce dopracována do více detailů, např. řešení vizualizací interiéru apod.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Tématem diplomové práce je návrh viničního hospodářství na východní hranici obce Strachotín, u vodní nádrže Nové mlýny. Vybudování vinic a viničního hospodářství vychází z faktu, že na pozemcích v historii vinice byly a proto by bylo vhodné je tam znovu vybudovat a v historické tradici pokračovat. V dané lokalitě si je třeba jednoznačně počítat s Pálavou, která krajinu ovlivňuje nejvíce. Z architektonického hlediska je vzdálenost pozemku dostatečná, aby mohla být architektonická forma nezávislá na místní architektuře a historii obce a může být spíš definována přírodou. Při hledání formy, student volil poměrně výraznou formu nad jižním svahem, čímž vytváří zajímavý akcent na protějším břehu jezera, jako odezvu na masiv Pálavy. Je koncipovaná jako viditelná socha v krajině. Příjezdová komunikace je ze severní strany. Je pro motorová vozidla, , cyklisty i pěší. Z jižní strany je příjezd nebo přístup po šikmých rampách
Architektonické řešení C Stavba je horizontálně členěná na kamenný "sokl" a lehkou dřevěnou konstrukci, vznášející se nad stavbou a poskytující příjemný stín. Toto členění podporuje klid stavby a její propojení k s rovinatými vinicemi. Na jižní straně působí stavba naopak dynamičtěji, neboť je podtržena kamenným "soklem" podporovaným kamennými opěrnými zídkami přístupových ramp. Dispoziční řešení klade důraz na jednoduchost a otevřenost do krajiny. Na druhé straně jsou vytvořeny průhledy do výroby.
Provozní řešení B Provozy jsou dobře přístupné, je respektován požadavek na orientaci výroby na neosluněnou stranu a průhled do provozu výroby z prostoru pro návštěvníky je velmi sympatický.
Technicko konstrukční řešení B Stavby kombinuje stěnový nosný systém a skelet. První podlaží je betonové monolitické. Zastřešení stavby se zazubením je řešeno jako lepený dřevěný vazník. Betonové zdi jsou zvenčí obloženy kamenem.
Formální úroveň B Po formální stránce je práce zpracována s citem a čistotou výrazu. Cením si zejména jednoduché a jasné představy a tomu odpovídající formy. Práce by mohla být vzhledem k relativně jednoduchému programu více do detailů
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 31388