KUBÍK, P. Minimalizace zbytkového napětí při dochlazování válcovaných profilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Petruška, Jindřich

Autor postupoval při zpracování tématu iniciativně a samostatně, kromě vlastní výpočtové analýzy se podílel i na náročných experimentech Laboratoře přenosu tepla a proudění. Seznámil se podrobně i s problematikou vedení tepla, včetně vlivu fázových přeměn materiálu na celkovou tepelnou bilanci. Odladěné výpočtové modely umožnily stanovit vliv změn v rozsahu a intenzitě chlazení na výsledné pole zbytkové npjatosti v kolejnici. Tyto poznatky jsou základem pro návrh optimálního dochlazování kolejnic na výstupu z válovací trati.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Raudenský, Miroslav

Komentáře k formální stránce: Několikrát použitý termín „vzdušná atmosféra“ je neobvyklý. V seznamu symbolů je uveden součinitel přestupu tepla. V práci se však střídavě objevují termíny součinitel nebo koeficient. Bylo by zde vhodné sjednotit terminologii. V části Veličiny popisující aktivaci objektu se hovoří o nucené konvekci. Za další významný podíl v přenosu tepla považuji var. Otázka varu zde není zmíněna. Stejný komentář se týká i kapitoly 5.3.1. Termín teplotní transientní analýza je v české technické literatuře neobvyklý. Používá se spíš výraz „nestacionární“. V práci je část textu psána v minulém čase, část v přítomném a budoucím čase. Z tohoto hlediska by textu prospělo sjednocení. Dále jsou používány výrazy typu „dále nastavím“, „pokusím se zahrnout“, „snížím hodnotu“, „provedu mnoho výpočtů“ a podobně. Tato „já“ forma není v technické literatuře obvyklá. Hodnocení Práce je napsána srozumitelnou a logicky dobře strukturovanou formou. Práce obsahuje velmi zajímavé výsledky, kdy se podařilo naladit výpočtový model tak, že vypočtené průběhy teplot velmi dobře souhlasí s teplotami změřenými. Získané popisy okrajových podmínek budou sloužit jako základ dalších numerických modelů. Výsledky prokazují schopnost autora sestavit a modifikovat nestacionární teplotní model a provést návazné výpočty napjatosti. Řešení zadaného problému vyžadovalo skloubit znalosti z oborů termomechanika a mechanika těles a bylo nutno provést značný počet výpočtů a jejich rozborů. Zde je jasně patrný přínos autora. Závěrečná část obsahující rozbory vlivu parametrů na reziduální napění neobsahuje přímo doporučení na optimalizaci způsobu chlazení. Domnívám se však, že při požadavcích na teplotní režim poskytující potřebnou konečnou strukturu materiálu jsou možnosti optimalizace velmi omezené. Navíc by ke komplexnímu řešení bylo nutné provádět i experimentální výzkum a to už je v každém případě nad rámec popsaný v cílech diplomové práce. Práci hodnotím jako velmi přínosnou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 17012