POSPÍCHAL, M. Vliv přítlaku na životnost olověných akumulátorů u hybridních elektrických vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Bača, Petr

Student Martin Pospíchal se ve své práci zabývá vlivem přítlaku vyvozovaného na elektrodový systém olověného akumulátoru pracujícího v PSoC režimu provozu hybridních vozidel. Ukazuje se, že kromě nových typů aditiv může hrát důležitou roli i aplikovaný přítlak, který stabilizuje strukturu elektrod a tím minimalizuje objemové změny a prodlužuje životnost v náročném režimu provozu hybridních vozidel. Toto může hrát významnou roli při odstraňování degradačních jevů olověných akumulátorů pracujících v režimu provozu PSoC. Student provedl veškeré experimentální práce na pracovišti elektrochemických zdrojů ústavu elektrotechnologie FEKT, zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem pracoviště. Na základě výsledků experimentů zpracoval diplomovou práci v rozsahu 68 stran včetně příloh. Práci rozčlenil do sedmi základních kapitol. Teoretická část zahrnuje základní přehled o hybridních elektrických vozidlech, následuje popis a rozdělení akumulačních systémů elektrické energie a podrobný rozbor problematiky olověných akumulátorů. Praktická část popisuje výrobu experimentální elektrody s nespojitým systémem rovnoběžných žeber a měřící pracoviště. V závěrečné části se student věnuje detailnímu vyhodnocení provedených experimentů. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Tošer, Pavel

Diplomová práce studenta Bc. Martina Pospíchala splňuje požadavky zadání a doporučuji jí k obhajobě. Student se zde věnuje vlivu přítlaku, kterým je vystaven elektrodový systém olověného akumulátoru z pohledu experimentálních elektrod. Jednotlivé kapitoly na sebe racionálně navazují. Pouze obsáhlost prvních kapitol nezabývajících se olověným akumulátorem se zdá býti zbytečně rozsáhlá a nesouvisí s daným tématem, avšak student prokázal schopnost nastudovat velké množství literatury. Praktická část popisuje všechny nutné kroky k vytvoření experimentálních elektrod a jejich měření. Byla provedena také série testů a měření, kde postrádám snímky z elektronového mikroskopu aktivní hmoty a vyhodnocení množství PbSO4 na konci života článků. K předložené práci mám pouze několik formálních výhrad. V diplomové práci jsou drobné gramatické chyby a nepřesnosti. Není například citována Tab 2.2., kde jsou uvedeny hodnoty charakterizující dané elektrochemické články. Aktuálnost citací internetové literatury je u některých zdrojů velmi zastaralá. Odborná úroveň diplomové práce ukazuje na velmi dobré znalosti této problematiky. Student zde ukázal velmi dobrou orientaci jak v teoretické tak praktické části. Přes výše uvedené nedostatky hodnotím práci známkou B při zodpovězení všech otázek k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 54572