AXMANOVÁ, L. ZOO DVŮR KRÁLOVÉ - PAVILON AFRICKÉ SAVANY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Nesporným kladem práce je velmi důkladná příprava, prezentovaná řadou analýz a zachycená v úvodní analytické fázi předdiplomního projektu. Podle konstrukčního detailu jsou prvky střešních oken vysazeny poměrně výrazně nad rovinu střešního pláště, ve všech ostatních zobrazeních - v pohledech, řezech a vizualizacích - však téměř splývají s lícem střešního pláště. Ve skutečnosti se tedy budou podstatně více prosazovat ve výrazu budovy. Na druhé straně je třeba ocenit, že autorka našla čas i na konzultaci technického řešení střešního pláště budovy přímo s výrobcem a potenciálním dodavatelem systému. Celkový objemově prostorový koncept návrhu hodnotím za velmi zdařilý a adekvátní danému prostředí a řešenému tématu. Otázkou k diskuzi je, zda při finálním výrazu objektu v podobě kovově lesklé kapky, který mu dodává použitý materiál střešní krytiny, je ideálním konstrukčním řešením betonová skořepina, zda není možné uvažovat o jiném konstrukčně materiálovém konceptu. Provozně dispoziční koncept budovy i exteriérových expozic je čistý a plně funkční. Některé výkresy půdorysů by si ovšem zasloužily poněkud podrobnější zpracování. Otázky a náměty k obhajobě: Základní otázka pro diskuzi při obhajobě je v podstatě obsažena již v předchozím hodnocení. Uvažovala autorka o případném jiném konstrukčně materiálovém konceptu? Proč je z pohledu autorky nejvhodnější právě železobetonová skořepina?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studentky v průběhu zpracovávání daného tématu hodnotím jako velmi zodpovědný. Studentka se vyznačuje velkou pracovitostí, dostatečným stupněm invence a zároveň správným pochopením úlohy architekta v procesu projektování a přípravy stavby. Studentka prokázala plnou připravenost postoupit úspěšně do praxe projektanta.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vágner, Silvestr

Návrh diplomové práce je pro dané prostředí velmi vhodný a po realizaci by se stal jistě místní stavební atraktivitou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Návrh optimálně využívá daný prostor jak pro řešení provozu návštěvníků, tak i ustájení a výběhů zvířat. To je ještě zvýšeno tvarem navrženého objektu pavilonu, který se stane atraktivní dominantou nástupního prostoru do ZOO.
Architektonické řešení B Návrh pavilonu expozice Africká savana je stereotomní a jak ze vnějšku, tak i zvláště interiéru navozuje prsotředí tropického pralesa, kde je možné pozovat expozice také ze zvýšené úrovně - lávky.
Provozní řešení B Zásadní oddělení provozu návštěvníků od provozu expozice je navrženo jednoduše a přehledně s možností jednosměrného pohybu návštěvníků.
Technicko konstrukční řešení C Stereotomní forma stavby, pro kterou je navržena želbet. skořepina, by byla obtížně po obvodu zakládána. Patrně by bylo vhodnější uplatnit zde mřížovou kovovou konstrukci.
Formální úroveň C Odpovídá možnostem počítačového zpracování.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 31383