CHÁRA, P. Planární přenosové vedení na polovodičovém substrátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pokorný, Michal

Student prostudoval makroskopický model transportních procesů v polovodičích zahrnující driftové a difúzní síly působící na nosiče nábojů a ve své práci formuloval základní rovnice a okrajové podmínky modelu. Tyto následně implementoval v programu COMSOL Multiphysics a využil je k analýze vybraných planárních přenosových vedení na polovodičovém substrátu. Referenční výpočty ve specializovaném programu TiberCAD jsou ve výborné shodě s vytvořeným modelem. Zadání práce bylo bezezbytku splněno. Z formálního hlediska je práce na dobré úrovni, s občasným výskytem překlepů. Kladně hodnotím aktivitu a soustavnost práce studenta.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Harwot, Ondřej

Úkolem práce Pavla Cháry bylo v programech COMSOL Multiphysic a TiberCAD nasimulovat vlastnosti vybraných planárních vedení na polovodičovém substrátu. Dále měl být vyšetřen vliv přiloženého napětí a vodivosti substrátu na přenosové vlastnosti vedení. Toto zadání práce bylo splněno bezezbytku. Po formální stránce je práce zpracována standardním způsobem a obsahuje všechny náležitosti, které jsou od textu tohoto typu požadovány. Z jazykového hlediska obsahuje práce několik překlepů a stylisticky nevhodných formulací („Materiál, ze kterého je tvořen modelovaný polovodič je gallium arsenid GaAs, je složen ze dvou vrstev dotovaných pouze elektrony, v tabulce Tab. 2 jsou uvedeny nejdůležitější konstanty potřebné k jeho realizaci.“ – strana 37). Kladně hodnotím přehlednost a srozumitelnost použitých obrázků. Odborná úroveň práce odpovídá požadavkům kladeným na diplomovou práci. Diplomant prokázal schopnost nastudovat si potřebnou teorii a následně ji aplikovat při simulaci vybraných struktur. Také samotné provedení simulace jistě nebylo triviální úlohou. Dosažená výsledky hodnotím velmi pozitivně, protože se podařilo dosáhnout prakticky stejného výsledku z obou simulačních programů. Lze tedy předpokládat, že reálné struktury by se chovaly podobně jako ty simulované.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 52329