PEŇÁZ, J. Třístranně sklápěná korba návěsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Celkově je práce členěna logicky a přehledně. Diplomant v ní předkládá původní řešení zadaného problému. Cílem práce bylo navrhnout a pevnostně posoudit vanovou třístranně sklápěnou korbu návěsu traktoru a na základě pevnostní analýzy konstrukci dále optimalizovat. Diplomant provedl velmi kvalitní rešerši o konstrukčních možnostech vanových sklápěcích koreb a dále podrobnou napěťovou a deformační analýzu prvotního provedeného návrhu . Pevnostní analýze byla provedena SW Ansys Workbench . Po napěťové analýze prvotního návrhu provedl konstrukční úpravy kritických míst a takto optimalizovanou konstrukci podrobil další napěťové analýze a konstatoval, že zde došlo k výraznému snížení účinků napětí, případně použil ocel s vyšší pevností. Jak v závěru diplomant konstatuje, před výrobou bude nutno se zabývat dalším snížením hmotnosti (ca o 20%) tak, aby byl výrobek konkurenceschopný. Tato optimalizace však již převyšuje rozsah zadání DP. Práce je velmi kvalitně a pečlivě zpracována a mám k ní pouze připomínky zejména formálního charakteru: - nevhodné označování jednotek (při násobení se neužívá hvězdiček), - na str. 28, obr. 4.27 - kolize popisu s obrázkem, na kterém je vidět jediný hydraulický zámek (v popisu množné číslo), - výpočet zatížení korby (str. 41) nerespektuje vnitřní tření sypkého materiálu, vypočtená zatížení tak jsou vyšší než skutečná. Práce diplomanta je původní a beze zbytku splňuje požadavky zadání a má nadprůměrnou úroveň. Diplomant v ní prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce. Otázka ke zodpovězení při obhajobě: Popište možnosti stanovení dynamických silových účinků na korbu návěsu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Práce s literaturou včetně citací A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hladký, Bohumír

Práce je členěna dle standardních požadavků na diplomovou práci. Je logicky uspořádaná. Práce se zabývá problematikou výměnných nástaveb u traktorových nosičů nástaveb. Cílem bylo navrhnout a optimalizovat třístranně sklápěnou korbu určenou pro nosič výměnných nástaveb s celkovou maximální technicky přípustnou hmotností 23 000 kg. Cíl byl bezezbytku splněn. Výborně je provedena analýza konkurenčních řešení v kapitole 4. Postup a rozsah řešení plně odpovídá, v některých případech i převyšuje, požadavky na tuto práci. Z hlediska praxe je velmi zajímavá kapitola, která se zabývá porovnáním výsledků pevnostní analýzy v různých programech. Obrázky v kapitolách 6 a 7 umožňují netechnicky vzdělaným kolegům pochopit namáhání výrobků. Neztotožňuji se pouze s tvrzením v záměru, že z hlediska konkurenceschopnosti výrobku je nutné nějakým výrazným způsobem (10 - 20 %) snižovat hmotnost nástavby. Cílová skupina vyžaduje spíš mohutnost => větší životnost (výrobky jsou záměrně přetěžovány). V přiměřené míře jsou použity grafické prvky, které zjednodušují orientaci a mají lepší vypovídací hodnotu než pouhé výsledky výpočtů. Překlepy pouze v minimální míře. Formální náležitosti, např. citace, jsou povedeny dle normy. V kapitole 3 je použita norma ČSN EN ISO 4254-1, tato norma již není platná. Diplomant v práci splnil všechny požadavky ze zadání i cíle, které si sám v úvodu stanovil. Celkově považuji práci, i z hlediska jejího využití v praxi, za výbornou. Závěrem bych rád vyslovil pochvalu diplomantovi, jehož práce je prakticky orientovaná a je i velmi přínosná naší firmě. Diplomant práci zpracovával systematicky a svědomitě. Korba byla, pouze s drobnými odchylkami, dle této práce bez problémů vyrobena a je připravena pro zkušební provoz.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28860