YAKYMETS, D. Analýza dielektrických vlastností slídové izolace v průběhu navlhávání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozsívalová, Zdenka

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo seznámit se s nedestruktivními metodami měření dielektrických vlastností látek a experimentálně prověřit základní dielektrické vlastnosti, především kmitočtové závislosti obou složek komplexní permitivity, vzorků slídového materiálu v průběhu namáhání teplotou a relativní vlhkostí prostředí. Student Dmitrij Yakymets realizoval veškeré experimentální práce v laboratoři ústavu elektrotechnologie FEKT, zkušební zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem ústavu. Na základě výsledků experimentů zpracoval bakalářskou práci v rozsahu 38 stran včetně seznamu použité literatury. Práci správně rozčlenil na teoretickou a experimentální část a doplnil úvodem do problematiky a závěrem shrnujícím význam prováděných experimentů. V teoretické části je uveden přehled polarizačních mechanismů, popis metody dielektrické relaxační spektroskopie a shrnutí poznatků o navlhávání materiálů. Teoretická část mohla být doplněna o poznatky z teorie tepelného stárnutí materiálů. V průběhu získávání teoretických znalostí a vědomostí, nutných k provedení předepsaných experimentů, prokazoval student vcelku samostatný přístup ke studiu a schopnost práce s doporučenou, ale i studentem vyhledanou literaturou. V experimentální části jsou popsány vlastnosti zkušebních vzorků, měřicí metodika včetně použitých zařízení a průběhu měření; dále jsou zde shrnuty výsledky měření a vyhodnocení celého experimentu. I k této etapě práce přistupoval student samostatně a pečlivě, jednotlivé etapy práce a dosažené výsledky konzultoval s vedoucí práce; na všechna jednání přicházel připraven. Výsledky měření vyhodnotil formou grafických závislostí uvádějících vliv kmitočtu, relativní vlhkosti prostředí a doby tepelného stárnutí na složky komplexní permitivity. Předložená práce je sepsána přehledně a výstižně, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. V práci postrádám přehled symbolů používaných v textu, ale všechny veličiny jsou v textu průběžně vysvětlovány. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s přiměřenou iniciativou. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Výsledky provedených experimentů lze využít při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Splnění zadání A 48/50
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Frk, Martin

Předložená bakalářská práce pana Yakymetse je řádně rozdělena na teoretickou a experimentální část, přičemž větší podíl zaujímá teoretický popis vlastností dielektrických materiálů, metody dielektrické relaxační spektroskopie a teorie navlhání. V experimentální části student obecně charakterizoval vlastnosti měřeného materiálu Relanex a měřicí pracoviště. Experimentálně dosažené výsledky zpracoval do frekvenčních závislostí relativní permitivity a ztrátového čísla s relativní vlhkostí nebo dobou tepelného namáhání jako parametrem. Oceňuji jednotný vzhled a rozsah měřítek na osách vytvořených grafických závislostí, které umožňují rychlejší a snazší porovnání vlivu relativní vlhkosti u tepelně namáhaných vzorků po různou dobu. K dokonalosti grafického podání výsledků by přispělo i zachování stejné barvy jednotlivých průběhů příslušejících každé relativní vlhkosti. Z rozsahu bakalářské práce vyplývá splnění předloženého zadání, i když vyhodnocení z hlediska využití v technické praxi je jen velmi stručně shrnuto. Rovněž podrobnějšímu vyhodnocení a interpretaci dosažených výsledků není věnováno v práci mnoho prostoru. Student uvádí jen velmi stručné a obecné zhodnocení, že došlo ke snížení či zvýšení složek komplexní permitivity, což je přímo patrné z grafických závislostí. V práci bych uvítal mnohem podrobnější vyhodnocení zjištěných frekvenčních závislostí alespoň v podobě naznačení možných příčin změn vlastností materiálu formou diskuse. Bakalářská práce neobsahuje seznam použitých symbolů a veličin a uspořádání seznamu použité literatury je nesystematické (není podle abecedního pořadí autorů ani podle numerické posloupnosti uvedené v textu). Z formálních nedostatků je nutné upozornit jen, že odkazy na obrázky Obr. 5 - 7 uvedené v textu práce obsahově nesouhlasí, použití odkazu na vztah (21) dříve, než byl ve vlastním textu práce uveden je velice atypické, přičemž navíc rovnice (21) a (22) jsou identické a není dodržen jednotný vzhled zápisu veličin obsahující indexy. V práci se nevyskytují jiné závažné nedostatky, celý text je přehledně uspořádán a pečlivě sepsán s drobnými chybami v podobě typografických úprav a stylizaci vět a vyznačuje se grafickou úrovní na vysoké úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Formální zpracování práce C 7/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 11/20
Odborná úroveň práce D 32/50
Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 15399